InstagramFacebookYoutube
Tréning

Jednoduché modifikácie cvikov, ktoré vedú k lepším výsledkom

05. novembra 2015
Jednoduché modifikácie cvikov, ktoré vedú k lepším výsledkom
Aby ste dosahovali lepšie výsledky, musíte pri cvičení napredovať. Základnou zmenou, ktorá vám pomôže k lepším pokrokom, je pridávanie váhy na činky. Existujú však ešte ďalšie jednoduché modifikácie cvikov, ktoré majú pozitívny vplyv na vaše výsledky.

Telo si nesmie na cvičenie zvyknúť, inak dôjde k stagnácii. Tento predpoklad je základom toho, ako sa zastavenia rastu vyhnúť. Postupom času vznikli spôsoby, ako si cvičenie skomplikovať tak, aby boli svaly prinútené na cvičenie opäť reagovať. Niektoré dokonca aktivujú svaly, ktoré predtým stimulované takým spôsobom ani neboli.

S výnimkou pridanie váhy na činky vám väčšiu pestrosť a lepšie výsledky zaručia aj tieto malé zmeny:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Zmena sklonu alebo pozície rúk
Bez toho, aby ste pridali váhu na činky, môžete podporiť svoje výsledky tým, že telo šokujete inými uhlami cvičenia. Stimulujete tým svaly iným spôsobom. Základom je menenie uhlov sklonu na lavičke – hore hlavou, dole hlavou. Zmenu môžete využiť aj pri kľukoch – ruky vyložíte na vyvýšenú plochu alebo na ňu umiestnite nohy. Takisto môžete meniť šírku úchopu a pozíciu rúk. Pri zhyboch môžete meniť poľahky napríklad aj to, či sa na hrazdu uchopíte podhmatom, nadhmatom alebo paralelne.

2. Cvičenie jednou stranou tela
Okrem toho, že môžete klásť dôraz na iné uhly pri zmene skonov, môžete zmeniť tiež spôsob zaťaženia tela tým, že budete cvičiť vždy len jednou stranou. Vyhnete sa teda cvikom, ktoré využívajú rovnako obe ruky alebo obe nohy naraz. Ide napríklad o tlaky jednou rukou, náročné kľuky jednou rukou, čoraz populárnejšie drepy na jednej nohe.

3. Spomalenie pohybov
Intenzitu cvičenie zvýšite aj tým, že spomalíte svoje pohyby. Tým dokážete svaly stimulovať k rýchlejšiemu vyčerpaniu, vďaka čomu sa zvýši ich odolnosť a metabolická kapacita. To povedie k rastu. Skúste štyri sekundy venovať pozitívnej a štyri sekundy negatívnej fáze opakovania. Uvidíte, že ich počet bude nižší alebo len horko-ťažko rovnaký ako predtým. Takýmto spôsobom môžete čas negatívnej fázy natiahnuť až na desať či dokonca viac sekúnd.

4. Pridanie izometrickej fázy opakovania
Okrem spomalenia môže nastať aj úplne zastavenie pohybu. Izometrický tréning je založený na tom, že zostanete v určitej pozícii tak dlho, ako môžete. Buď si do tréningu zaraďte aj takéto cviky alebo si izometrickú fázu pridajte do bežných cvikov. Napríklad pri drepoch zotrvajte v spodnej pozícii niekoľko sekúnd (5 až 10) predtým, ako pôjdete opäť hore.

5. Pridanie pulzovania do opakovania
Na podobnom princípe, ako pri izometrickej fáze, môžete pri cvikoch v hraničnej polohe vyskúšať pulzovanie – sériu malých pohybov, ktoré predchádzajú výtlaku alebo príťahu. Takýmto pulzovaním aktivujete svaly plnohodnotne a rýchlejšie ich vyšťavíte, čo pomôže k rastu ich sily či objemu. Do tréningu sa dá zaradiť do poslednej série cviku alebo do každej série, ale len pri poslednom opakovaní. V poslednej sérii môže ísť o jeden „mikropohyb“ pri každom opakovaní, pri využití pulzovania u posledného opakovania aj o 10. Názorne si to vysvetlíme pri tlakoch na ramená. Činku vytlačíme hore a opäť ju spustíme dole. Pulzovanie tu vykonáme tak, že činku vytlačíme len o zhruba 5 centimetrov a vrátime sa naspäť. Potom už vytlačíme do hornej pozície (v prípade využitie techniky v celej sérii) alebo v rýchlejšom tempe takto vykonáme ešte 9 pulzov (v prípade využitia pri poslednom opakovaní) a až potom vytlačíme do hornej polohy.

6. Cvičenie na nestabilnej ploche
Namiesto toho, aby ste cviky vykonávali na podlahe, ktorá je stabilná, využite náčinia ako BOSU, aby ste si plochu zdestabilizovali. Nestabilný povrch spôsobí, že telo do cvičenia zapojí aj svaly, ktoré by v inom prípade zostali nevyužité. BOSU sa výborne hodí pri cvikoch, ako sú drepy, angličák či kľuky. Ďalšie ľahšie cviky na začiatok nájdete na tomto videu:




Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist