InstagramFacebookYoutube
Tréning

Prečo by ste mali cvičiť príťahy v predklone?

26. novembra 2015
Prečo by ste mali  cvičiť príťahy v predklone?
Každý kulturista vie, že rozvoj chrbta je veľmi dôležitý pre úspech na súťaži. Aj kondiční cvičenci však vedia, že povestné „véčko“ vybudujú poctivým tréningom tohto svalstva. A viete, ktorý cvik by ste pri tréningu chrbta nemali vynechávať? Príťahy veľkej činky v predklone.

Či ste žena alebo muž, tento cvik je dôležitý pre váš tréning. Mnoho ľudí sa sústredí na prednú časť tela a muži hlavne na hrudník. A práve príťahy veľkej činky v predklone dokážu veľkou mierou prispieť k tomu, aby v takom prípade nedochádzalo k svalovej nerovnováhe a k zvýšeniu rizika poranení.

Ak teda robíte veľa tlakov na hrudník, mali by ste minimálne rovnaký počet sérií venovať cvičeniu príťahov. Vďaka tomu rozviniete svoje telo vo väčšom balanse a symetrii. Takisto prispeje veľkou mierou k rozvoju chrbtového svalstva, ktoré je rovnako dobrou či možno aj lepšou vizitkou ako rozvinutý hrudník.

Článok pokračuje pod reklamou


Príťahmi v predklone zaťažujete dva veľké chrbtové svaly – trapézový a latissimus – i menšie svaly, ako romboidy a hlbšie svaly, ktoré umožňujú chodiť vzpriamene, stabilizujú chrbticu či ramená, vďaka čomu napomáhajú aj k lepšiemu držaniu tela.

Tento cvik je vhodný aj pre ľudí, ktorí celý deň presedia za stolom. A tých ľudí je v modernej spoločnosti veľa, napr. študenti, zamestnanci v kanceláriách či počítačoví nadšenci. Ak by si tí mali vybrať len hŕstku cvikov, ktoré by mali cvičiť, príťahy v predklone by chýbať nemali.

Príťahmi veľkej činky v predklone môžete aj efektívne zvyšovať silu chrbtového svalstva. Nie všetko je však len o chrbte. Ide o viackĺbový komplexný cvik, ktorým stimulujeme aj zadnú časť ramien, bicepsy a predlaktia. Na väčšom energickom výdaji sa podieľajú aj nohy a svaly strednej časti tela, ktoré slúžia ako stabilizátory. Väčší energický výdaj? Áno. Tento cvik je výhodný aj do „rysovačky“.

Samozrejmosťou pri vykonávaní takéhoto cviku je správna technika. Pri príťahoch je ľahké podľahnúť egu a naložiť si viac záťaže, ako zvládnete udvihnúť s korektnou technikou. A práve tá sa stará o to, aby bolo cvičenie čo najmenej rizikové a zároveň čo najviac efektívne. Ide o cvik, ktorý vie byť pri zlej technike veľmi rizikový, tak si na to dajte pozor. Vystretý chrbát, lakte pri tele a nevyužívanie švihového pohybu sú základ.

Prečo sa teda oplatí cvičiť príťahy veľkej činky v predklone?

1. vybudujete si silný a veľký chrbát
2. zapojíte do cvičenia aj ramená či bicepsy
3. spálite viac kalórií
4. pomôžete si k lepšiemu držaniu tela a odstráneniu svalovej asymetrie
5. znížite riziko poranení



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist