InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Jedlá ideálne pre dni, keď máte menštruáciu

Autorka: Lucka  /   23. januára 2016
Jedlá ideálne pre dni, keď máte menštruáciu
S tým, že nás pravidelne postihuje menštruácia sa musíme jednoducho len zmieriť. S tým, že nás každý mesiac postihnú bolesti, nadúvanie, únava či zlá nálada sa však zmieriť nemusíme. Existujú jedlá, ktoré tieto symptómy dokážu potlačiť.

Ak vás najbližšie postihne menštruácia, vysúšajte do stravy zaradiť toto:

1. Banány
Banány sú bohaté na vitamín B6, horčík a draslík, ktoré dokážu znížiť zadržiavanie vody a nadúvanie, vďaka čomu budete mať menej problémov s bruchom.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Celozrnný chlieb s mandľovým maslom
Celozrnné pečivo je zdrojom horčíka, ktorý pomáha redukovať svalové napätie. Má v sebe aj vitamíny B a E, ktoré bojujú proti únave a zlej nálade. Najlepšie je v kombinácii s mandľovým maslom, ktoré obsahuje bielkoviny a vlákninu. Pomôže vás zasýtiť a bojuje proti nekontrolovanej chuti do jedla.

3. Pomaranče
Viaceré štúdie ukázali, že ženy, ktoré prijímajú veľké množstvo vitamínu D a vápnika, majú ľahšie prejavy predmenštruačných syndrómov. Túto kombináciu nájdete v pomarančoch, ktoré vám pomôžu s výkyvmi nálady. Tiež ich nájdete v jogurte s obsahom živých kultúr, ktoré podporia zdravé trávenie.

4. Melón
Vodný melón vám pomôže uľaviť vďaka vysokému obsahu vlákniny, ako aj vďaka prírodným sacharidom a množstvu vody. Pomáha hlavne pri nadúvaní.

5. Ustrice
Pri menštruácii je dôležité telu dodávať zvýšenú dávku železa, o ktoré prichádzate krvácaním. Preto treba konzumovať jedlá bohaté na železo. Najlepšou voľbou sú ustrice, ale bohaté naň sú aj červené mäso, špenát a kel.

6. Káva
Ak máte problémy s kŕčmi a cítite sa unavene, vypite veľkú šálku kávy, ktorá vďaka kofeínu upokojí svalové napätie a dobije vám energiu. Kofeín býva aj súčasťou tabletiek, ktoré ženy užívajú pri menštruačných problémoch.

7. Čaj
Ak nie ste na kávu, pomôcť by vám mohol kamilkový čaj. Ten dokáže pomôcť uvoľniť svalové kŕče a znížiť napätie, ktoré vedie k nervozite a podráždenosti. Ak vás trápi nadúfanie a je vám zle od žalúdka, vyskúšajte zázvorový čaj.

5. Vápnik namiesto čokolády
Na začiatku periódy pociťuje mnoho z nás chuť na čokoládu. Tá síce obsahuje látky, ktoré môžu pri menštruácii pomôcť, no prebíja ich alkaloid teobromín, ktorý bolesť zvýrazňuje. Čokoládu by ste mali nahradiť vápnikom vo forme doplnku výživy, ktorého absorpciu zefektívnite kombináciou s horčíkom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist