InstagramFacebookYoutube
Výživa

Štyri spôsoby, ako si vytvoriť zdravé stravovacie návyky

Autor: Peťo  /   16. februára 2016
Štyri spôsoby, ako si vytvoriť zdravé stravovacie návyky
Pokiaľ nezmeníte svoj životný štýl, tak sa vám nepodarí schudnúť a udržiavať svoje zdravie na čo možno najlepšej úrovni. Na to, aby ste ho zmenili, však nestačí len začať cvičiť. Kľúčové je zmeniť svoje stravovacie návyky.

Samozrejmosťou je vyberať zdravšie jedlá, ale ako s výživou nakladať ďalej? Ešte predtým, ako sa však na to s nádejou pozitívnych výsledkov vrhnete, spoznajte štyri tipy, ktoré vám pomôžu vytvoriť zdravšie stravovacie návyky:

1. POČÍTAJTE KALÓRIE
Ešte predtým, ako začnete počítať kalórie, musíte vedieť, koľko ich vlastne máte prijať. To závisí od vášho bazálneho metabolizmu, ktorý sa odvíja od faktorov, ako je váš vek, váha či úroveň fyzickej aktivity. Na jeho výpočet existujú rôzne vzorce a kalkulačky, pričom jednu nájdete aj na našom webe. Keď ho budete vedieť, potom musíte zvážiť svoj cieľ - ak chcete chudnúť, musíte prijať menej kalórií ako predstavuje váš výdaj, takže bazálny metabolizmus a k nemu pripočítané dodatočné fyzické aktivity. Ak chcete pribrať, musíte prijať viac kalórií, ak udržať váhu, približne rovnako. Najlepšie je kalórie rozdeliť na 40 % pochádzajúcich z bielkovín, 40 % pochádzajúcich zo sacharidov a 20 % z tukov.

Článok pokračuje pod reklamou


2. NAUČTE SA DELIŤ JEDLÁ
Časom si zvyknete na to, že budete vedieť počítať kalórie aj bez kalkulačky. Budete vedieť odhadnúť, koľko ich porcia jedla má. Nie všetky jedlá máte v škatuli, kde sú uvedené kalórie alebo kde sú v určitom množstve. Preto je dôležité tiež naučiť sa tiež deliť jedlá. Naučte sa, koľko mäsa si môžete dať, koľko ryže a zeleniny k nemu. Použite k tomu rôzne pomôcky – veľkosť päste, ruky, pomer jedla k veľkosti taniera a podobne.

3. ZALOŽTE SI VÝŽIVOVÝ DENNÍK
Už na začiatku svojej snahy by ste si mali založiť výživový denník. Mnohým to pripadá ako zbytočnosť, ale v mnohých smeroch vám pomôže a ľahšie vás udrží na správnej koľaji. Budete si tam zaznamenávať, kedy ste čo zjedli, ale aj čo ste vypili. Keď to budete robiť, budete vedieť prísť na to, kde robíte chyby a čo vám podráža kolená. Ak nebudete podvádzať a budete písať úprimne, tiež to bude nástroj toho, aby ste to nepreháňali so sladkým. Nie je najlepší pocit zapísať niečo zlé, ak viete, že to škodí vašim cieľom.

4. PLÁNUJTE SI JEDLÁ DOPREDU
Zápisník môžete využiť aj na to, aby ste si doň dopredu napísali, čo budete jesť. Plánovať si jedlá dopredu je výborným spôsobom, ako mať pripravené zdravé jedlá. Budete si vedieť naplánovať jedálniček s vhodným počtom kalórií a makroživín. Odpadne vám rozhodovanie aj vtedy, keď naň nebudete mať náladu. Budete vedieť, čo treba pripraviť na jedenie, čo nakúpiť v obchode. A ak budete mať náladu, môžete si jedlá pripraviť dopredu, aby ste ich mali po ruke aj vtedy, kedy chuť na varenie mať nebudete alebo keď nebudete mať na to jednoducho čas.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist