InstagramFacebookYoutube
Tréning

Päť skvelých cvikov bez činiek, ktoré môžete robiť ako kardio

22. februára 2016
Päť skvelých cvikov bez činiek, ktoré môžete robiť ako kardio
Ak si chcete zlepšiť zdravie, je dôležité venovať čas aj kardiovaskulárnemu tréningu. Zlepší vám kondíciu a pomôže schudnúť. Pri kardiu však nie ste obmedzení len cvičením na špecializovaných strojoch či behaním a bicyklovaním na čerstvom vzduchu.

V tomto článku si predstavíme päť cvikov s využitím váhy vlastného tela, ktoré sú výborné pre posilnenie svalov, zlepšenie kondície a spálenie nadbytočných tukov. Ide o cviky, ktoré môžete robiť hocikde a hocikedy. Môžete ich praktizovať samostatne alebo si z nich nakombinovať pestrý tréning.

1. Výstupy (step-up)
Výstupy na lavičku alebo na schodík sú veľmi dobrým cvikom aj pre začiatočníkov, ktorým dokážete spáliť rozumné množstvo kalórií a rozpumpovať svoje srdce. Keďže nie sú až také intenzívne, väčší úžitok z nich bude mať začiatočník ako skúsený cvičenec. Aj pre neho však môžu byť užitočné, ako jeden z „oddychových“ cvikov, ak by sa rozhodol zostaviť kruhový tréning.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Vysoké kolená (high knees)
Pri vysokých kolenách beháte na mieste a snažíte sa kolena dvihnúť čo najvyššie. Vďaka tomu je intenzita vyššia. Ide o jednoduchý cvik, no pritom dokáže byť výzvou aj pre pokročilejších cvičencov. Snažte sa začať pozvoľna, osvojiť si techniku a až potom zvyšovať rýchlosť.

3. Poskoky s odrazom znožmo (jumping jack)
Poskoky s odrazom znožmo sú ďalším dynamickým cvikom, ktorý mnohí spoznávali už na telesnej výchove. Ide o výborný cvik, ktorý zapája do akcie nohy, ruky i stred tela. Je navyše vhodný pre všetky kondičné úrovne cvičencov.

4. Horolezec (mountain climber)
Pri tomto cviku už budú mať začiatočníci problémy. Dokážete ním však spáliť veľa kalórií. Posilníte pritom spodnú, strednú i vrchnú časť tela. Dobre sa pri ňom precvičí brucho.



5. Angličáky (burpees)
Tento cvik je vhodný skôr pre pokročilých a skúsených cvičencov. Z prehľadu je najnáročnejší, no aj najefektívnejší. Ide o cvik pozostávajúcich z viacerých pohybov, vďaka ktorým zapojíte do činnosti veľké množstvo svalov a spálite veľa kalórií.

Pozri aj: Angličák (burpees) – efektívny cvik pre kondíciu a chudnutie

Na záver ešte malé odporúčanie. Aby ste z kardia dostali maximum pri čo najmenšom čase, odporúčame si z nasledujúcich cvikov zostaviť vysoko intenzívny intervalový tréning. Ak by ste chceli začínať pozvoľna a držať sa vždy len jedného cviku, začnite v prvý tréning prvým cvikom a keď ho zvládnete, postúpte k ďalšiemu. Cviky sú zoradené podľa náročnosti od najľahšieho po najťažší.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist