InstagramFacebookYoutube
Tréning

Je možné tréningom spáliť viac tuku z určitej časti tela?

14. marca 2016
Je možné tréningom spáliť viac tuku z určitej časti tela?
Snažíte sa schudnúť, ale určite časti tela vám robia problémy? Aj vám napadlo, že by ste im mali venovať pri cvičení viac času? Dnes sa pozrieme na to, či sa vám to naozaj aj vyplatí. Je možné tréningom spôsobiť to, že z určitej časti tela spálite viac podkožného tuku?

Cielené pálenie tukov je vec, ktorú niekto považuje za uskutočniteľnú a niekto za nemožnú. Prvá skupina sa tak odhodlane púšťa do boja s tukovými zásobami v oblasti brucha tým, že začnú o dušu cvičiť cviky na brucho. Nič im netreba vyčítať, robil to aj Arnold Schwarzenegger. Druhá skupina to berie tak, že tuky si svoju cestu z tela nájsť sami a usmerniť ich nemožno.

Kým v minulosti ľudia nemohli vedieť, ktorý z týchto prístupov je správny, teraz už sa touto problematikou zaoberalo niekoľko štúdií a všetky prišli k jasnému záveru: cielené chudnutie nefunguje a tréningom nemožno donútiť telo, aby pálilo viac tukov z určitej oblasti.

Článok pokračuje pod reklamou


To, z ktorej časti budete prichádzať o podkožný tuk vo veľkej miere závisí od génov. Vo všeobecnosti však platí, že už žien sú problematickými partiami stehná, bedrá a zadok, kým u mužov ide o hornú časť tela, predovšetkým brucho.

Keď sa teda chcete zbaviť tukov na zadku či v páse, nesústreďte sa len na tieto partie, ale sústreďte sa na chudnutie vo všeobecnosti. Čím viac schudnete, tým pravdepodobnejšie aj viac schudnete v oblasti, ktorá vás trápi.

To však neznamená, že keďže nemôžete donútiť telo páliť viac tukov z brucha, tak jednoducho budete cvičenie tejto svalovej partie zanedbávať, pretože vás to nebaví. Ak tak budete robiť, prídete o potenciál uľahčiť si spaľovanie tukov. Každá svalová bunka totiž pomáha k tomu, aby bolo efektívnejšie. Čím viac svalov máte, tým viac energie potrebujete na ich fungovanie a tým rýchlejší bude váš metabolizmus. Preto je komplexné cvičenie dôležité.

A prečo vlastne cielené chudnutie nefunguje? Z fyziologického hľadiska je to preto, ako svaly využívajú energiu z tukov. Tuky sú v tele uložené ako triglyceridy a tie svalové bunky nemôžu využiť priamo. Tuk sa musí rozložiť na glycerol a mastné kyseliny, ktoré vstúpia do krvného obehu. A ním sa dostanú do svalov. Svalové bunky v oblasti brucha tak môžu prijať energiu od tukových buniek uložených kdekoľvek v tele.

Ďalším dôvodom je, že mnoho z cvičení, ktoré sa pri takomto cvičení vykonávajú, v skutočnosti nepália až toľko kalórií a nedokážete ich spáliť toľko, aby ste v danej oblasti prišli o významné množstvo tuku. Aj preto je dôležité okrem cvičenia s činkami venovať priestor aj aeróbnych aktivitám, ako je beh či bicyklovanie, ktoré pomáhajú práve s pálením kalórií.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist