InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Mohol by byť stres pre vás prospešný?

27. marca 2016
Mohol by byť stres pre vás prospešný?
V článkoch, ktoré sme na tému „stres“ už písali, sme o ňom hovorili v tom zlom svetle. Nebola to však chyba. Stres je zlý, škodí nášmu telu i nášmu okoliu. Nájdu sa však situácie, kedy môže byť aj on pre nás prospešný?

Keď čítate o strese, v drvivej väčšine prípadov čítate o tom, aké negatíva prináša alebo ako ho eliminovať. My sme sa však tentokrát chceli pozrieť na opačnú stranu mince. To, že vôbec niečo také ako stres existuje, musí mať aj dobrý dôvod.

Stresu sa celkom tak ľahko nevyhnete, aj keby ste chceli. Vždy si nájde cestu, aby sa presadil. Vy už len ovplyvňujete, v akej miere to bude. Nemusíte sa však jeho existencie nevyhnutne obávať. Nie vždy je pre vaše zdravie škodlivý a dokonca má aj pár výhod.

Článok pokračuje pod reklamou


Stres má schopnosť vylepšiť vás. Naozaj. Dokáže z vás spraviť silnejšiu, rozumnejšiu a dokonca šťastnejšiu osobu. Samozrejme, ak viete, ako ho využiť vo svoj prospech. Nie vždy ho dokážete odsunúť do úzadia, a tak prečo sa s ním jednoducho nezmieriť?

Existuje dokonca štúdia, ktorá tvrdí, že ľudia, ktorí sa silou-mocou snažia bojovať so stresom, majú vyššie riziko depresií, častejšie sa rozvádzajú a častejšie prichádzajú o prácu. Preto je možno naozaj lepšie, zmieriť sa s jeho existenciou a učiť sa prikláňať si ho na našu stranu.

Určite sa teraz pýtate, ako na to. Skúste o strese rozmýšľať ako o obrannej reakcii na niečo, čo vás straší. Stres je totiž skutočne prirodzenou reakciou na podnety, ktoré vás ohrozujú. Ak ho viete ovládať, pomôže vám zvýšenou energiou a koncentráciou zvládnuť krízovú situáciu. Keď je po nej, automaticky vás opustí. Preto treba problémy riešiť a nie ich ignorovať.

Vďaka stresu sa váš mozog dokonca lepšie naučí vyrovnávať s podobnou problematickou situáciou v budúcnosti. Vtedy to už bude pre vás malina. Čím viac takých skúseností budete mať, tým budete odolnejší a pripravenejší do budúcna a tým menej stresu budete zažívať.

Stres, ktorý prežívate dlhodobo, je mimoriadne škodlivý, ale nie je to chybou samého stresu. Je to skôr o tom, že ho daná osoba nevedela ovládnuť. Možno aj vedela, ako situáciu vyriešiť, ale nebola schopná to zrealizovať. Stres vám však dáva najavo, aby ste problém riešili. Strachu musíte čeliť a odzrkadlí sa to aj na vašom osobnom raste.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist