InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Pozrite si 11 prekvapujúcich spúšťačov migrény

23. júla 2021
Pozrite si 11 prekvapujúcich spúšťačov migrény
Možno ste si už všimli, že keď si cez víkend pospíte podstate dlhšie, necítite sa najlepšie a často si to odnesie aj vaša hlava. Bolesti hlavy však spúšťajú aj ďalšie prekvapujúce veci. Aké? Čítajte ďalej.

Ak chcete znížiť pravdepodobnosť vzniku migrény, tak by ste si mali dávať pozor na nasledujúcich 11 spúšťačov:

1. Dlhé vyspávanie - začneme tým, čo už sme spomenuli. Je pravou, že kvalitný spánok vám má pomôcť, ale tak, ako nie je dobré spať príliš krátko, nie je dobré ani spať príliš dlho. Mali by ste si zvyknúť spávať zhruba osem hodín a aj cez víkendy sa snažiť aspoň približne dodržiavať spánkový rytmus z pracovného týždňa.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pracovanie cez obed - na obed sa má obedovať, no mnoho ľudí namiesto toho ešte pracuje. To však nie je dobré, pretože to zvyšuje riziko vzniku migrény. Vedci nevedie, prečo tomu tak presne je, ale mohol by za to môcť pokles krvného cukru. Preto netreba vynechávať obed.

3. Alkohol - vedci zistili, že až 38 % bolestí hlavy u dospelých spúšťa alkohol. Problematické je červené víno. Tento faktor však až tak veľmi prekvapivý nie je.

4. Nedostatok vody - mnohých zrejme neprekvapí ani to, že za bolesti hlavy môže aj nedostatok vody a následná dehydratácia. Nepodceňujte pitný režim.

5. Intenzívne nárazové cvičenie - cvičenie je dobré, ale ak je príliš dlhé alebo príliš intenzívne a nárazové, môže naň telo reagovať bolesťami hlavy. Pravidelné cvičenie v miernej intenzite však má opačný účinok a riziko migrény znižuje.

6. Nadváha - nadváha a predovšetkým obezite zvyšuje pravdepodobnosť výskytu občasnej migrény až o 81 %.

7. Náhle uvoľnenie po stresovom období - ak zažívate v práci stres a pôjdete na dovolenku, uvoľníte sa, môže to viesť k bolestiam hlavy. Skutočne. Môže za to hormón kortizol. Aby ste sa tomu vyhli, mali by ste sa snažiť uvoľniť každý deň po práci – cvičením, meditáciou, prechádzkou...

8. Údeniny - slanina, klobásy, párky aj salámy môžu prekvapivo vyvolať bolesti hlavy. Obsahujú totiž konzervanty, ktoré môžu vplývať na rozširovanie ciev vedúce k bolestiam hlavy.

9. Menštruácia - u žien je spúšťačom migrény aj prichádzajúca menštruácia. Môžu za to hormonálne zmeny a pokles estrogénu. Najzraniteľnejšie sú ženy dva dni pred začiatkom periódy.

10. Slnečné žiarenie - ostré svetlo zo slnečného žiarenia podporuje migrénu a to je aj dôvod, prečo by ste sa z nej mali zotavovať z tmavom prostredí.

11. Počasie - veterné dni, horúce dni i výrazné výkyvy atmosférického tlaku a teplôt sú spúšťačmi bolesti hlavy. S tým však veľa urobiť nemôžete.

Letný režim, pôvodne z 22.04.2016.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist