InstagramFacebookYoutube
Výživa

Štyri tipy, ktoré namiesto chudnutia môžu spôsobiť opak

17. mája 2016
Štyri tipy, ktoré namiesto chudnutia môžu spôsobiť opak
Niektorí ľudia sú ochotní podujať sa na drastické metódy len preto, aby rýchlejšie schudli. Mnohí skúšajú osvedčené stratégie, ale neuvedomujú si, že aj tie sú dvojsečnou zbraňou. Aj tie sa môžu obrátiť proti vám. A dnes si prinesieme štyri také, ktoré môžu byť krátkodobým riešením, ale určite nie dlhodobým.

1. PREHNANÉ POČÍTANIE KALÓRIÍ
Počítanie kalórií nie je ničím výnimočným, keď sa snažíte schudnúť. Musíte predsa vedieť, či sa pod potrebnú hranicu prijatých kalórií dostanete alebo nie. Netreba to však preháňať, lebo sa dostanete do stresu, ktorý môže byť kontraproduktívny. Kortizol totiž spomaľuje chudnutie. Efektívnejšie je naučiť sa jesť zdravé porcie a nahradzovať menej hodnotné jedlá tými zdravšími a menej kalorickými. Napríklad, ako prílohu k mäsu nemusíte mať ryžu. Nahraďte ju šalátom či brokolicou a hneď ušetríte množstvo kalórií.

2. PREHNANÁ KONTROLA PORCIÍ
Skvelou cestou za chudnutím je kontrola porcií, ktoré konzumujete. Nemusíte sa však o to starať prehnane a prísne. Nemusíte počítať počet hráškov na tanieri. Stačí mať v oku odhad a nebude to pre vás také nepohodlné a nezdravé. A kým prejedanie je zlé, nie je dobré ani to, ak máte na tanieri menej jedla, ako by ste mali mať. Budete sa totiž cítiť bez energie vtedy, keď budete mať ísť cvičiť a výsledkom toho bude znížený výkon a menej spálených kalórií. Môžete tiež oslabiť imunitný systém. Existuje navyše dosť jedál, ktoré môžete jesť aj vo väčších objemoch a neublížia vám – kel, karfiol, cuketa, huby, paprika a podobne.

Článok pokračuje pod reklamou


3. ÚPLNÉ ODSTRÁNENIE CUKROV ZO STRAVY
Cukor je v súčasnosti najväčším nepriateľom ľudí, ktorí sa snažia žiť zdravo a schudnúť. A je tomu tak zo správnych dôvodov. Ak však len chcete schudnúť a riešenie vidíte v nárazovom odstránení všetkých cukrov v strave, pripravte sa na to, že to môže skončiť opačne, ako by ste čakali. Ide ako o zbavovanie sa závislosti. Ak z ničoho nič odstránite všetky cukry, je vyššia pravdepodobnosť, že to vyústi do nárazového skonzumovania sladkostí a k upusteniu od zdravej a vyváženej stravy. Mnoho ľudí sa cukru zbavuje aj vyradením ovocia zo stravy, čím sa však pripravujú o cenné živiny, ktoré dokonca môžu podporovať činnosti tela súvisiace s odbúravaním tukov. Preto by ste namiesto radikálneho prístupu mali v tomto smere zvoliť umiernenejší.

4. JEDENIE JEDINÉHO JEDLA
Je neskutočne veľa diét, ktoré sľubujú rýchle schudnutie a zároveň vám umožnia jesť len jednu potravinu. Kapusta, ryža, banány... Je toho neúrekom. Tento obmedzujúci prístup môže skutočne viesť k strate hmotnosti, ale typicky je to len dočasné. Zdravšia metóda je zostaviť si zdravý jedálničiek vedúci k chudnutiu a postupne jedlo po jedle si naň zvykať. Môžete začať rovnakými raňajkami, následne rovnakou večerou a nakoniec si zvyknite na zdravý obed. Toto je už zmena s dlhodobým efektom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist