InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Prečo spálite menej kalórií, keď ste unavení?

11. júla 2021
Prečo spálite menej kalórií, keď ste unavení?
Vynechajte kvalitný spánok a vaše brucho sa vám môže odvďačiť väčšími objemami. Nechcete to? Chcete mať štíhle vyrysované brušné svaly? V tom prípade by ste nemali spánok a oddych ako taký podceňovať.

Ak nebudete mať dostatok kvalitného spánku, môžete narušiť optimálny metabolizmus a tým spomaliť proces chudnutia. Odhalili to americkí vedci z Pennsylvánskej univerzity, ktorí sa zamerali na to, ako vplýva spánok na spaľovanie kalórií.

Výsledkom štúdie bolo zistenie, že ľudia, ktorí päť dní po sebe spali len štyri hodiny za noc, mali spomalený metabolizmus o zhruba 3 percentá. V praxi to znamená, že prišli o potenciál spáliť 42 kalórií denne navyše, teda v prepočte takmer 300 kalórií na týždeň.

Článok pokračuje pod reklamou


Dôvody nie sú stopercentne známe, ale vedci predpokladajú, že to má čo dočinenie s tým, že sa telo snaží udržať všetko v rovnováhe. Keďže spíte kratšie, tým sa nedostatok spánku snaží kompenzovať spálením menšieho množstva kalórií, aby zostali kalórie dostupné pre väčší počet hodín, ktoré trávite hore.

To však nie je jediný problém, pokiaľ ide o otázku chudnutia. Keď sa totiž telo snaží tento balans vytvoriť, okrem spomalenie metabolizmus spôsobí aj to, že vám bude viac chutiť jesť. To samozrejme vedie k tomu, že okrem ubudnutia z potenciálu spáliť viac kalórií, viac ich aj prijmete stravou.

To, že nedostatok spánku zvyšuje pravdepodobnosť prejedania, nie je žiadna novinka. Už skoršie štúdie preukázali, že spánková deprivácia vedie k vyplavovaniu hormónov, ktoré zvyšujú apetít a zároveň k tlmeniu tých, ktoré pomáhajú signalizovať stav sýtosti. To všetko hrá do karát priberaniu.

Vedci však upokojujú, že sa tieto negatívne vplyvy dajú pomerne rýchlo odstrániť. Stačí začal venovať pozornosť kvalitnému spánku. A ak ich chcete zrušiť v priebehu jednej noci, podľa vedcom vám pomôže jeden spánok v dĺžke 12 hodín.

zdroj: Prevention

Letný režim, pôvodne z 19.06.2016.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist