InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Tri najdôležitejšie výhody srvátkového proteínu

22. júna 2016
Tri najdôležitejšie výhody srvátkového proteínu
Prijímanie dostatku bielkovín pre svalový rast zostáva prioritou číslo jedna u skúsených kulturistov i začiatočníkov. Každý vie, že bielkoviny sú základnou živinou pre budovanie svalovej hmoty a každý aj vie, že ich ľahko môžu získať zo srvátkového proteínu.

Väčšina ľudí zo stravy neprijme dostatok bielkovín, a preto siahajú po tomto doplnku výživy, ktorý potrebu dokáže naplniť. Ak stále neveríte, že vám vie byť užitočný, prečítajte si jeho nasledujúce tri veľké výhody:

1. Je základom svalového rastu
Bielkoviny predstavujú dlhý reťazec aminokyselín, ktoré sú spolu prepojené a po strávení ich telo využije na obnovu a rast svalových buniek. Keďže zo stravy ich môžeme získavať len v obmedzenom množstve, srvátkový proteín sa v tomto smere hodí ako veľká výpomoc. Bielkoviny, ktoré však zaručujú svalový rast, by mali mať čo najvyššiu kvalitu. Tie z rastlinných zdrojov sa tak len ťažko vyrovnávajú tým z vajec a mäsa, ktoré vhodne nahrádza tento doplnok výživy. Najanabolickejšou aminokyselinou je pritom leucín, ktorý najefektívnejšie získate práve zo suplementu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Podporuje činnosť organizmu
Bielkoviny nie sú dôležité len pre rast svalov a sily. Až jedna pätina nášho tela je tvorené bielkovinami, ktoré sú základným kameňom biologických procesov. Bez dostatku bielkovín teda nedôjde len k degradácii svaloviny, ale aj k zníženiu celkového zdravia. A bez optimálneho zdravia nakoniec nie sú ani optimálne výsledky, pokiaľ chcete naberať svalovú hmotu alebo chudnúť. Bielkoviny tvoria základnú úlohu pri tvorbe každej novej bunky v tele a srvátkový proteín zabezpečí práve to, že ich určite prijmete dostatok.

3. Znižuje chuť do jedla
Veľa ľudí si už v mladosti vyvinulo závislosť, ktorej sa nevedia zbaviť – chuť na mastné a sladké. Mnoho štúdií však preukázalo, že bielkoviny sú najlepšou makroživinou na uspokojenie apetítu. Aj srvátkový proteín pomáha zmenšovať chuť do jedla, pretože sa v tele pozdvihuje hladina peptidu YY, medzi ktorého vlastnosti patrí práve potláčanie apetítu. Srvátkový proteín navyše pomáha stabilizovať hladinu inzulínu a obsah cukru v krvi. Srvátkový izolát pritom v potláčaní príjmu kalórií tromfne všetky ostatné zdroje bielkovín.

zdroj: Muscle & Strength


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist