InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Zaujímavé fakty o posilňovaní u žien

03. septembra 2016
Zaujímavé fakty o posilňovaní u žien
Čoraz viac sú si ženy vedomé toho, že posilňovanie dokáže poskytnúť množstvo prospešných účinkov, či už v ceste za chudšou postavou alebo v snahe posilniť si zdravie. Niektoré fakty súvisiace s cvičením však zostávajú bokom.

Podľa štatistík ženy viac uprednostňujú kardiovaskulárny tréning pred posilňovacím. Viac sa venujú strečingu a cvičeniu brucha. Odhaduje sa, že sa posilňovaniu venuje len jedna žena z piatich, ktoré cvičia. Toto číslo by bolo zrejme vyššie, ak by ženy vedeli, že budovanie svalov pomáha uľahčovať chudnutie a udržiavanie optimálnej hmotnosti.

Ak budú ženy cvičiť s činkami len dvakrát do týždňa, už o desať týždňov sa môžu tešiť z trojpercentného poklesu telesného tuku bez zmeny v strave. Je to preto, lebo posilňovaním pálite kalórie efektívnejšie a väčším množstvom svalov si urýchľujete pokojový metabolizmus.

Článok pokračuje pod reklamou


Posilňovanie však vplýva aj na zníženie rizika zranení, ktoré ženy môžu utrpieť nie len pri cvičení. Prispieva aj k zlepšeniu balansu a koordinácie žien. Cvičenie s činkami však zohráva úlohu aj v súvislosti s hormónmi.

Hormonálne zmeny spôsobujú, že ako žena starne, tým prichádza o hustotu kostí a zvyšuje sa riziko osteoporózy. Posilňovanie tieto riziká znižuje a vedie aj k posilňovaniu kostí, takže tento vplyv hormónov obmedzuje a spomaľuje.

Možno vás to prekvapí, ale pokiaľ ide o vysoko intenzívne cvičenie, ženy majú viac výdrže ako muži. Dokážu sa tak aj medzi sériami cvikov zotaviť rýchlejšie, a tak nepotrebujú až také dlhé prestávky.

Jedným z omylov je, že žena sa vďaka posilňovaniu premení na muža alebo bude svalnatá až príliš. Realita však je, že to „až príliš“ nedosiahne väčšina žien bez ohľadu na druh silové tréningu.

Treba si však dávať pozor, že ženám najľahšie rastú stehná, a to pri ťažkých drepoch a výpadoch. Je tiež možné, že si ženy vypracujú prílišným tréningom na bruchu tehličky, ktoré by nemuseli zodpovedať predstave o ženskej postave.

Posilňovanie hornej časti tela vedia k rastu sily, ale svalové objemy sa nadobúdajú ťažšie. Niektorým ženám pomerne dobre rastie chrbát, no ide o prípady, kedy sa trénuje skutočne intenzívne.

Každá žena urobí správne rozhodnutie, keď si do svojho harmonogramu zaradí aj posilňovanie. Bude sa tešiť z rastu sily, udržiavania zdravej hmotnosti a ďalších výhod bez toho, aby sa bála o to, že sa z nej stane kulturistka.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist