InstagramFacebookYoutube
Tréning

To najhoršie musí ísť v tréningu ako prvé

22. septembra 2016
To najhoršie musí ísť v tréningu ako prvé
Ak chcete vybudovať vybalansovanú postavu a viete, že ju momentálne nemáte, musíte vaše slabiny premeniť na silné stránky. A to dosiahnete len vtedy, ak tie najhoršie, najslabšie partie, v tréningu uprednostníte.

Princíp uprednostnenia najhoršieho funguje tak, že si určíte svoje najslabšie svalové partie a tie budete trénovať ako prvé. Či už pôjde o začiatok tréningu celého tela alebo týždenného tréningového rozpisu.

V prípade, že zaostávajú až príliš veľa, mohli by si vyžiadať zvýšenú pozornosť a dokonca by ste im mohli venovať jeden celý tréning, počas ktorého nebudete rozptýlení inými partiami. Takým spôsobom ich nie len zasiahnete vtedy, keď ste najčerstvejší, ale kompletne, kým ešte vládzete.

Článok pokračuje pod reklamou


Poďme si na ukážku viesť modelový príklad. Keď sa opýtate stovky cvičencov, čo cvičia v pondelok, väčšina odpovie hrudník. Preto si v tomto prípade zoberieme situáciu, kedy cvičenec v pondelok odcvičí hrudník a v utorok má na pláne chrbát. Ak sa takto cvičí dlhodobo, je pravdepodobné, že chrbát časom nebude rozvoju hrudníka stíhať.

Ak sa chrbát nakoniec stane slabinou, je potrebné ho zaradiť na prvý deň tréningového plánu. Ak by sme pokračovali vo vyššie uvedenom prípade, naďalej by sme priepasť zväčšovali. Nejde pritom len o to, že už nebudeme mať toľko energie ako pred prvým tréningom, ale aj o to, že pri cvičení hrudníka zaťažíme ramená, ktoré nakoniec budú zlyhávať pri cvičení ťažkých cvikov na chrbát, ako sú zhyby či príťahy. Chrbát tak nebude stimulovaný dostatočne.

Ak má niekto v obľube tréning celého tela, situácia je podobná. Ak celý čas začínate tréning hrudníkom, unavujete nie len ten, ale aj tricepsy a ramená. Následne už nebudete taký silný nie len pri cvikoch na tieto dve svalové partie, ale aj pri cvičení chrbta. Preto, ak je práve chrbát slabinou, mal by tréning celého tela začínať jeho precvičením.

Je to pomerne logické riešenie a hoci je jednoduché, je efektívne. Niekedy sa však aj dobre mienené úmysly stanú problémom, ak sa to s nimi preženie. To sa v tomto prípade stane vtedy, ak sa jednu partiu snažíte zlepšiť natoľko, že ostatným nevenujete dostatočnú pozornosť. To by sa stať teda nemalo! Preto musíte dbať na to, aby ste si vytvoril vybalansovaný tréningový plán, ktorý vyhovuje vaším potrebám a následne ho vykonávať s čo najväčším nasadením tréning po tréningu.

Niekto sa môže stretnúť aj s tým, že má zaostáva určitá časť svalovej skupiny. Napríklad ide o hornú časť hrudníka alebo zadnú časť ramien. Vtedy treba v konkrétnom tréningu uprednostniť cviky, ktoré ich viac zaťažujú. V tomto prípade tlaky na šikmej lavici (horná časť hrudníka) či zapažovania (zadná časť ramien).


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist