InstagramFacebookYoutube
Výživa

Čaj alebo káva, ktorý nápoj je lepší?

11. októbra 2016
Čaj alebo káva, ktorý nápoj je lepší?
Ľudia si na základe svojich chuťových preferencií vedia vybrať, či sa v zime zahrejú teplou kávou alebo teplým čajom. Menej ľahké je to, keď majú vybrať zdraviu prospešnejšiu alternatívu. Často vyhráva čaj, pretože sa káva častejšie spája s negatívnymi účinkami.

Kto však skutočne vyhráva súboj medzi čajom a kávou? Začnime tým, že sa pozrieme na výhody čaju v priamom porovnaní s konkurenčným nápojom:

1. Hydratuje telo - čaj hydratuje telo lepšie ako káva a to platí nie len v zime, ale aj v lete. Dokáže efektívne nahradiť vodu, ktorú telo stratí potením. Nezáleží pritom, či je teplý alebo studený.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Redukuje riziko rakoviny - bolo dokázané, že zelený čaj vďaka svojmu zloženiu pomáha prechádzať rakovine a dokonca znižuje riziko nádoru.

3. Podporuje chudnutie - zelený čaj bez cukru dokáže podporovať spaľovanie nadbytočných tukov vo vašom tele.

4. Je šetrný k zubom - káva ohrozuje vaše zuby a vytvára na nich povlak. V tomto smere je pritom čaj šetrný a nijakým spôsobom vaše zuby negatívne neovplyvňuje.

5. Obsahuje veľa antioxidantov - čaj obsahuje viac zdraviu prospešných antioxidantov ako káva. Pomáha teda lepšie zlepšovať vašu imunitu a spomaľovať starnutie.

6. Podporuje zdravie kostí - podľa austrálskych vedcov majú konzumenti čaju v lepšom stave svoje kosti. Čaj znižuje riziko osteoporózy.

7. Obsahuje rozumné množstvo kofeínu - káva obsahuje viac kofeínu, ale čaj ho obsahuje v takom množstve, ktoré nespôsobuje bolesti hlavy ani závislosť. To je asi ten najpodstatnejší rozdiel.

Ani napriek týmto výhodám však nie je možné jasne vyhlásiť, že káva nie je pre vás dosť dobrá. Má totiž tieto prospešné účinky:

1. Obsahuje antioxidanty - antioxidanty z kávy pomáhajú v tele ničiť voľné radikály, ktoré spôsobujú mnohé choroby. Neobsahuje ich tak veľa, ako čaj, ale má ich.

2. Má stimulačný účinok - keď sa osoba cíti unavene v pekné ráno, vie, že overenou metódou, ako sa naštartovať, je siahnuť po káve. Tá je jedným z najlepších prírodných stimulantov. Kofeín zvyšuje vašu energiu i pozornosť. Pomáha aj chudnúť. Káva je pritom v tomto smere výrazne efektívnejšia ako čaj. To však vedie aj k závislosti.

3. Bojuje proti chorobám - káva je známa tým, že bojuje proti rakovine hrubého čreva či rakovine pečene. Predchádza aj cukrovke typu 2 hlavne vtedy, ak sa pije s minimom cukru. Na druhú stranu, mnohí veria, že spôsobuje problémy so srdcom, hoci to ešte nebolo dokázané.

Ani tento článok nedá odpoveď na to, ktorý z nápojov je jasne lepší. Oba majú svoje podobnosti a odlišnosti sú malé. Oba si odlišnosti kompenzujú. Káva má napríklad menej antioxidantov ako čaj, ale má väčší stimulačný efekt. Ten však zase zvyšuje aj závislosť na káve. Keď sa jej bojíte, odporúčanou voľbou je čaj.

zdroj: dash of wellness


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist