InstagramFacebookYoutube
Tréning

Osem jednoduchých, ale efektívnych tréningových tipov

13. októbra 2016
Osem jednoduchých, ale efektívnych tréningových tipov
Ak prídete domov z posilňovne a máte pocit, že ste v nej nič nedokázali, je pravdepodobné, že máte pravdu. Tréning nie je len o tom, aby sme ho rýchlo absolvovali a vyskúšali si počas neho nové prelomové cviky. Tréning je o tvrdej robote.

Ak ho chcete mať čo najefektívnejší, pomôže vám nasledujúcich osem osvedčených tipov:

1. Zabudnite na ľahkú cestu
Rovnaký tréning môžete absolvovať dvoma spôsobmi – dobre a zle. Nezáleží totiž tak veľmi na tom, aký tréning absolvujete, ale na tom, ako ho absolvujete. Ak budete cvičiť s príliš ľahkými váhami, ak budete robiť príliš málo opakovaní, tak veľa nedosiahnete. Cvičenie pre vás musí byť výzvou. Musí mať svoju intenzitu. Ak sa pri ňom nezapotíte, výsledky neočakávajte. Mali by ste cvičiť s váhami, ktoré vám nebudú pohodlné, ale zároveň také, ktoré vám nebudú spôsobovať bolesť, aby ste sa nezranili.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pustite si hudbu
Štúdie prišli na to, že počúvanie hudby počas tréningu zvyšuje jeho efektivitu až o 120 %. Hudobné žánre, ako je trance, heavy metal alebo hip hop, zvyšujú to číslo ešte dramatickejšie. Hudba pomáha zlepšovať vašu koncentráciu a znižuje pravdepodobnosť rozptýlenia.

3. Zamerajte sa viac na viackĺbové cviky
Ak chcete dosiahnuť úspechy, mali by ste v nich využívať viac viackĺbových základných cvikov ako izolovaných, ktoré precvičujú len jeden sval. Koncentrujte sa viac na drepy, mŕtve ťahy, tlaky, príťahy, zhyby a pokroky budú viditeľné.

4. Nepodceňujte cviky s vlastnou váhou tela
Vo vašom tréningu by ste nemali ignorovať cviky, pri ktorých využívate len vlastné telo. Sú vhodné pre všetky výkonnostné skupiny cvičencov, sú všestranné a pomerne bezpečné. Prinášajú stimuly, ktoré s činkami nedosiahnete. Kľuky, kľuky na bradlách, drepy na jednej nohe či zhyby by mali byť súčasťou vášho tréningu.

5. Robte cviky v správnom poradí
Pokiaľ ide o cviky, tiež sa musíte uistiť, že ich robíte v správnom poradí. Tie najťažšie, najdynamickejšie a tie, pri ktorých je správna technika najdôležitejšia, by ste mali robiť na začiatku tréningu, kedy máte dostatok síl a koncentrácie. Izolované cviky treba nechať na koniec a kardio by malo vždy prichádzať až po silovom tréningu.

6. Venujte čas správnej technike
Počúvate to dokola, ale správna technika prevedenia cvikov je veľmi dôležitá preto, aby ste dosahovali čo najlepšie výsledky a prechádzali v čo najväčšej miere zraneniam. A tie zrejme utrpieť nechce nikto.

7. Majte správny mentálny prístup
Rovnako, ako musíte byť na tréning pripravení po fyzickej stránke, musíte byť pripravení aj po tej mentálnej. So správnym prístupom môžete dosiahnuť viac. Budete motivovaní cvičiť intenzívnejšie a svoju energiu využijete naplno. Ak nebudete mať správny prístup, omnoho pravdepodobnejšie si budete život v posilňovni uľahčovať a neurobíte ďalšie dve opakovania, ktoré ste ešte zo seba mohli dostať.

8. Zapisujte si svoje tréningy
Stanovte si na začiatku svojho snaženia ciele a následne si zapisujte svoje pokroky. Monitorujte svoje tréningy. Zaznamenávajte si ich priebeh a na základe toho budete vedieť posúdiť, čo robíte správne a čo nie. Udrží vás to motivovaných a koncentrovaných na to, aby ste krok po kroku napredovali.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist