InstagramFacebookYoutube
Výživa

Čo spôsobuje cukor a čím sa dá nahradiť?

Autor: PR článok  /   13. októbra 2016
Čo spôsobuje cukor a čím sa dá nahradiť?
Hovorí sa mu aj biely jed alebo biela smrť. Vyhnúť sa v dnešnej dobe bielemu rafinovanému cukru ale naozaj nie je jednoduché. Veď sa nachádza takmer všade – v sladkostiach, pečive aj mäsových výrobkoch. Čo vám pri nadmernom príjme klasického cukru hrozí a čím ho bez obáv môžete nahradiť?

Najnebezpečnejší býva skrytý nepriateľ. A práve takým sú jednoduché cukry, ktoré sa skrývajú aj v potravinách, u ktorých by ste to nečakali. Napríklad v konzervovaných potravinách alebo mastných výrobkoch. Príjem cukrov sa práve vďaka tomuto faktu nepríjemne zvyšuje. Jeme ich aj vtedy, keď o tom nevieme. A potom to dopadá nasledovne…

Čo spôsobuje nadmerný príjem jednoduchých cukrov?

Nadmerný príjem jednoduchých cukrov v priemyselne spracovaných potravinách môže viesť k narušeniu imunitného systému, respektíve fungovania imunitných buniek. Ten naopak posilňuje vitamín C, ktorého prenos do buniek brzdí práve nadmerné množstvo cukru v tele. Preto pokiaľ máte radi sladké vyskúšajte bezlepkové sladkosti.

Škodlivý účinok na organizmu preukázateľne má aj umelé sladidlo zvané Aspartam alebo E 951. Býva súčasťou light potravín a nápojov, čo je zarážajúce vzhľadom na množstvo jeho negatívnych účinkov. Aspartam pôsobuje únavu, búšenie srdca, úzkosť, záchvaty, rast hmotnosti či dokonca rakovinu mozgu a mnoho ďalších, so zdravím nezlúčiteľných stavov. Cukor sa teda správa ako klasická droga – ovplyvňuje fyzickú aj psychickú stránku človeka. Bohužiaľ, negatívne.

Ako z toho von?

Obmedziť príjem cukru je relatívne jednoduché. Môžete vyskúšať napríklad chutné raw produkty. Cesta vedie cez chuťové kanáliky. Pri konzumovaní a porovnaní chute priemyselne spracovaného polotovaru a jeho prirodzeného ekvivalentu zistíte, že tá chuť sladkej tyčinky zase nie je také veľké terno v porovnaní s chuťou jablka, medu či iného, prirodzene sladkého produktu alebo sladidla.

Ani sladké limonády nezaženú smäd tak spoľahlivo ako neochutená, čistá voda. Keď sacharidy, tak kvalitné, vo forme zemiakov, luštenín alebo ovocia. Prípadne naozaj kvalitné sladkosti bez cukru Coppenrath.

Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist