InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Uľahčiť menštruáciu a menopauzu môžete aj správnou výživou

29. októbra 2016
Uľahčiť menštruáciu a menopauzu môžete aj správnou výživou
Menštruácia i menopauza postihujú len ženy, ktorým vedia život skomplikovať svojimi príznakmi. Našťastie, existujú spôsoby, akými si ich môžeme uľahčiť. Kľúčovú úlohu pri tom zohráva aj správna výživa.

Prinášame vám výživové tipy, ktoré vám pomôžu dostať pod kontrolu náladu a zľahčiť niektoré fyzické prejavy predmenštruačného syndrómu a prechodu. Vďaka tomu si budete môcť viac vychutnať váš život.

Ako si uľahčiť menštruáciu?

Diéta zohráva dôležitú úlohu aj v tom, že dokáže potláčať predmenštruačné symptómy, ako sú nadúvanie, únava či bolesti. V tomto smere je kľúčové dodržiavať týchto šesť tipov:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Zvýšte príjem vápnika, u ktorého bolo vedecky preukázané potláčanie príznakov predmenštruačného syndrómu (PMS). Obsahujú ho napríklad mlieko, jogurty, syry a listová zelenina.

2. Nepite alkohol ani nápoje s kofeínom. Obe látky totiž zhoršujú prejavy symptómov.

3. Vyhýbajte sa trans tukom, cukru a soli. Cukor zhoršuje najmä výkyvy nálady a soľ zhoršuje nadúvanie a zadržiavanie vody.

4. Jedzte jedlá bohaté na železo a zinok, ako sú červené mäso, pečienka, vajcia, listová zelenina, sušené ovocie. Pomáhajú zľahčovať prejavy PMS.

5. Pridajte do diéty esenciálne mastné kyseliny z rýb či ľanových semien. Omega-3 mastné kyseliny preukázateľne redukujú kŕče a bolesti.

6. Zvážte vitamínové suplementy, ktoré vám dodajú dostatok vitamínu B6, vitamínu E a horčíka.

Ako si uľahčiť menopauzu?

Prechod môže byť frustrujúcim obdobím v živote ženy, ale ukázalo sa, že nasledujúcich päť výživových tipov dokáže bežné symptómy menopauzy potlačiť:

1. Aby ste podporili zdravie kostí a predišli osteoporóze, mali by ste zvýšiť príjem vápnika.

2. Aby ste dostali pod kontrolu návaly tepla, obmedzte príjem vína, kávy, cukrov a výrobkov z bielej múky.

3. Návaly tepla môžu zmierniť aj ľanové semená. Tie obsahujú látky, ktoré tiež pomáhajú stabilizovať hladiny hormónov.

4. Jedzte viac sóje, ktorá obsahuje fytoestrogén, ktorý je podobný hormónu produkovanému telom. Niektoré štúdie ukázali, že tým dokážete uľahčiť prejavy prechodu. Vyberajte naturálne a geneticky neupravované produkty, ako sú tofu, tempeh či sójové mlieko.

5. Prijímajte viac dobrých tukov. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny podporujú hormonálnu produkciu a udržujú v dobrom stave vašu pokožku. CLA zase pomáha dostať hormóny do rovnováhy a obmedzuje návaly tepla.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist