InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sedem jedál, ktoré by ste nemali jedávať pred cvičením

08. novembra 2016
Sedem jedál, ktoré by ste nemali jedávať pred cvičením
Ak chcete absolvovať kvalitný a intenzívny tréning, musíte sa uistiť, že budete mať dostatok energie. Pred cvičením musíte prijať tie správne jedlá, aby ste dokázali podávať dobré výkony.

A hoci viete, že nie je dobré hodinu či dve pred cvičením zjesť pizzu, koláč či vypiť alkohol, existujú aj jedlá, ktoré sú na prvý pohľad zdravé, no takisto by spôsobili, že by ste to mali po nich s cvičením ťažké. Patria medzi ne:

1. Celozrnné pečivo
Celozrnná verzia pečiva je vždy lepšie ako biela, ale nie je vhodné ho konzumovať predtým, ako pôjdete cvičiť. Sacharidy z neho získane totiž budú zadržiavať vodu a spôsobovať nadúvanie. Poskytnú vám síce energiu, ale nie tak, aby prevážila negatíva.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Hummus
Hummus je skvelým zdrojom bielkovín, ale pokiaľ ho nevyrobíte sami, riskujete veľký obsah olejov. Navyše, väčšina športovcov sa mu vyhýba, pretože môže viesť k zápasom a redukcii kyslíkovej spotreby, čo vedie k znižovaniu výkonnosti. Alternatívou môže byť cottage cheese.

3. Listová zelenina
Normálne je skvelé, keď konzumujete zeleninu, ale listová zelenina, ako je kel, špenát, šalát či dokonca brokolica môžu spôsobiť žalúdočné problémy, keď intenzívne cvičíte. Môže za to vysoký podiel vlákniny.

4. Proteínové tyčinky
Áno, bielkoviny pred cvičením sa odporúčajú, no proteínové tyčinky okrem nich ponúkajú aj veľký obsah jednoduchých cukrov. Ak teda potrebujete pred cvičením bielkoviny, voľte ryby či kuracie mäso. Ak potrebujete niečo rýchlo, kvalitný vysoko koncentrovaný srvátkový proteín je lepšou voľbou ako tyčinka.

5. Semená
Semená sú zdravé, ale dať si ich za hrsť pred cvičením, by mohlo spôsobiť nadúvanie alebo privodiť žalúdočné problémy. Ak chcete tento ich vplyv eliminovať, mali by ste spolu s nimi zjesť jedlo s obsahom komplexných sacharidov. Hodia sa ovsené vločky. Táto kombinácia zaručí, že telo príjme dostatok tukov, bielkovín a sacharidov.

6. Štipľavé jedlá
Ak zjete pred tréningom niečo štipľavé, zvýši to riziko, že sa počas cvičenia objaví pálenie záhy. Navyše, tieto jedlá sa zvyčajne trávia dlhšiu dobu, teda by sa mohli tráviť aj počas tréningu. A to ho negatívne ovplyvní, pretože telo venuje dávku energiu práve procesu trávenia.

7. Športové nápoje
Možno bude reklama hovoriť niečo iné, ale väčšina športových nápojov vám ponúkne len málo potrebných živín a veľa cukru. A práve ten spôsobí, že neskôr vaša energie znenazdajky prudko poklesne. Z hľadiska výživného je vhodnejším nápojom rajčinová šťava, ak potrebujete energiu, pomôže káva.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist