InstagramFacebookYoutube
Výživa

10 pravidiel zdravej nízkosacharidovej diéty

11. novembra 2016
10 pravidiel zdravej nízkosacharidovej diéty
Mnoho ľudí si je vedomých rizík, ktoré so sebou prináša diéta bohatá na sacharidy, a tak sa snažia stravovať s čo najmenším množstvom tejto makroživiny. Ako však dodržiavať nízkosacharidovú diétu tak, aby sa ešte stále dala považovať za zdravú?

Na to, aby ste sa stravovali zdravo aj s nízkym obsahom sacharidov, musíte dodržiavať nasledujúcich desať pravidiel:

1. Voľte nespracované mäsové výrobky - vyhýbajte sa klobásam, salámam, slanine a iným druhom údenín, ktoré obsahujú dusičnan sodný. Ten sám o sebe nie je toxický, ale premieňa sa na dusitany, ktoré majú veľa negatívnych účinkov.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Mliečne výrobky kupujte organické - voľte produkty z organického mlieka, pri ktorom farmári obmedzujú čas dojenia. Pri veľkých komerčných chovoch sa kravy doja aj počas tehotenstva, kedy mlieko obsahuje veľa estrogénu.

3. Zvážte fermentované potraviny - pri absencii vláknitých obilnín či kokosu, sú veľmi dobrou náhradou fermentované potraviny, ktoré udržujú dostatočnú hladinu prospešných probiotických baktérií. Ide napríklad o kefír, kyslú kapustu, kvasenú zelenina, sójové výrobky (tempeh, natto, miso).

4. Neobmedzujte príliš soľ - ak sa budete snažiť vyhýbať obilninám a výrobkom z nich, mierne využívanie soli bude zdravšie ako obmedzené. Netreba to s ňou preháňať, ale nemala by sa ani priveľmi obmedzovať. Ešte aj 3400 mg je úplne v poriadku. A to už je priemerné množstvo, ktoré prijímajú Američania.

5. Používajte zdravé sladidlá - ak namiesto cukru chcete využívať sladidlá, dbajte na to, aby to boli zdravé druhy. Ide najmä o steviu, erytritol a xylitol.

6. Uprednostňujte organickú zeleninu a ovocie - ak vám to váš rozpočet umožní, vždy uprednostnite ovocie a zeleninu, ktoré sú dopestované organickým spôsobom. Platí to najmä o druhoch, u ktorých konzumujeme aj ich vonkajšok.

7. Minimalizujte vplyv BPA - bisfenol A je látka, ktorá sa nachádza v plastoch a pokiaľ sme jej vystavený dlhodobo, má nepriaznivé účinky na zdravie. Preto, keď už používate plasty (aj kupovanú vodu), dávajte si pozor na to, aby boli bez obsahu BPA.

8. Nepite sladené a bublinkové nápoje - kyslý účinok bublinkových nápojov má nepriaznivý vplyv na zdravie kostí. Najlepším nápojom na pitie je voda, prípadne čaj, káva, nesladené mandľové či kokosové mlieko.

9. Vyhnite sa hydrogenizovaným tukom - hydrogenizované alebo trans tuky podporujú vznik cukrovky a srdcovocievnych ochorení. Najhorším v tomto smere je margarín, ktorý obsahuje aj veľa spracovaných jedál.

10. Nevarte vo veľmi vysokých teplotách - keď varíte (fritujete) pri teplote vyššej ako 230 stupňov Celzia, z vášho jedla sa vďaka reakcií sacharidov alebo bielkovín s tukmi stane doslova toxické jedlo, ktoré napomáha vzniku rôznych ochorení, vrátane rakoviny.

zdroj: Prevention


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist