InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Vedci prišli na to, aké dlhé by mali byť prestávky medzi sériami

13. novembra 2016
Vedci prišli na to, aké dlhé by mali byť prestávky medzi sériami
Vedci z Birminghamskej univerzity urobili zaujímavý výskum týkajúci sa prestávok medzi sériami počas silového tréningu. Výsledky poukazujú na to, aké dlhé by mali byť prestávky u jedincov, ktorých prioritou je rast svalovej hmoty.

Závery štúdie priniesli prekvapujúce odhalenie – krátke prestávky by mohli negatívne vplývať na procesy vedúce k rastu svalovej hmoty, kým dlhšie prestávky by ich mohli ovplyvňovať pozitívne.

Výskumníci študovali 16 mužov, ktorí dokončili svoj tréning, pričom jedna skupina mala medzi sériami jednominútové prestávky a druhá medzi nimi oddychovala až päť minút. Vedci následne odobrali pomocou biopsie vzorky svalovej hmoty po 0, 4, 24 a 28 hodinách po docvičení. Vďaka tomu mohli zistiť, ako prebieha proteínová syntéza potrebná na budovanie svalovej hmoty a ako funguje medzibunková signalizácia po cvičení, ktorá rast svalov stimuluje.

Článok pokračuje pod reklamou


Na základe toho sa podarilo zistiť, že muži s dlhšími prestávkami mali až o 152 % vyššiu úroveň proteínovej syntézy v úvodných fázach regenerácie po tréningu, kým muži s kratšími procesmi zaznamenali len 76% nárast. Mali však lepší vplyv na hormonálnu odpoveď tela na tréning.

Vedci na základe svojich zistení odporúčajú prestávky medzi sériami v trvaní, ktoré je niekde v strede medzi zisťovanými časmi. Ak je vašim cieľom maximalizovať potenciál svalového rastu, mali by ste mať prestávky v dĺžke dvoch až troch minút.

Výskumníci však predpokladajú, že pre skúsenejší cvičenci by sa nemuseli vzdávať svojho zvyku oddychovať medzi cvikmi len 60 sekúnd. U nich by už totiž po rokoch takého cvičenia malo dôjsť k adaptácii. Ak však narazíte na stagnáciu, mohlo by vám pomôcť práve mierne natiahnutie prestávok.

Autori štúdie plánujú vo svojej práci pokračovať a chcú na tento výskum nadviazať štúdiom toho, aký vplyv majú prestávky medzi sériami počas dlhších, niekoľkomesačných období.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist