InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Pomôžu vám multivitamíny zvýšiť vaše svalové prírastky?

30. novembra 2016
Pomôžu vám multivitamíny zvýšiť vaše svalové prírastky?
Ak ste športovcom alebo vyznávačom kulturistiky, na svoje telo kladiete viac nárokov ako bežný jedinec. Vďaka tomu je u vás vyššia pravdepodobnosť, že vám bude chýbať nejaká významná živina. Preto sú pre vás suplementy cennejšie.

Nebudeme sa teraz zaoberať otázkou, či by ste multivitamíny mali užívať alebo nie, ale či majú pozitívny vplyv na svalové prírastky. V krátkosti – áno, majú. Teraz sa budeme venovať dôvodom, prečo tomu tak je.

V prvom rade, ak máte problémy dosahovať pokroky alebo vám chýba energia a cítite, že vaše výkony počas tréningu nie sú také, ako by mali byť, je pravdepodobné, že za to môže nedostatok mikroživín. Pod nimi si predstavujeme najmä vitamíny a minerály.

Článok pokračuje pod reklamou


Práve vitamíny sú často zanedbávané u športovcov a kulturistov. V tele ich je 13 a len ťažko pri svojich nárokoch príjmu dostatok každého z nich zo stravy. Ak ste v období spaľovania tuku, pravdepodobnosť sa ešte znižuje.

Hodí sa teda k proteínom, kreatínom, aminokyselinám a iným populárnym suplementom pridať aj multivitamíny. Tie zaistia, aby správne fungoval metabolizmus, zaistil sa optimálny rast a fungovanie telesných tkanív a orgánov. Samozrejme, že prispejú aj k lepšej imunite, ktorá pomôže aj nárast fyzického potenciálu.

Netreba sa nechať oklamať tým, že keď aj jete veľa, tak jete dostatok vitamínov. Tie v dnešnej dobe zo stravy získavame ťažšie pre spôsoby pestovania a menej kvalitnú pôdu. Zároveň, ak ste športovec, mimoriadne ľahko svoje vitamínové zásoby vyčerpávate.

Preto je dôležité, aby ste v tomto prípade nedodržiavali odporúčania pre bežných ľudí, ktoré nájdete na etikete doplnku výživy. Zároveň treba zaistiť, že budú absorbované čo najlepšie. Základným pravidlom je prijať naraz všetky vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), ktoré navzájom zvyšujú svoju účinnosť.

Dôležitý je aj vitamín E, ale ak z neho chcete čerpať všetky výhody v maximálnej možnej miere, musí byť prítomných všetkých osem foriem: 4 tokoferoly (alfa, beta, gama, delta) a 4 tocotrienoly (alfa, beta, gama, delta). Vitamín C je u fyzicky aktívnych ľudí kriticky dôležitý a funguje najlepšie, ak je prijatý v troch formách naraz: askorbát sodný, askorbát vápenatý, kyselina askorbová.

Kvalitné multivitamínové suplementy majú v sebe aj tráviace enzýmy, ktoré s absorpciou pomáhajú. Zo šiestich dôležitých enzýmov (lipáza, amyláza, proteáza, bromelaín, papaín, serapeptáza) sú pre svalový rast kľúčové proteázy, ktoré pomáhajú rozkladať bielkoviny na aminokyseliny, a amylázy, ktoré pomáhajú meniť sacharidy na glukózu, ktorá počas tréningov dodáva energiu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist