InstagramFacebookYoutube
Tréning

10 tipov na urýchlenie zotavenia po tréningu

05. decembra 2016
10 tipov na urýchlenie zotavenia po tréningu
Čím ste starší, tým dôležitejšie je klásť dôraz na regeneráciu po cvičení. Keď patríte medzi mladých cvičencov, máte plno energie a podobné veci príliš neberiete do úvahy. Mali by ste.

Ak totiž budete klásť dôraz na regeneráciu, nie len si pomôžete k efektívnejšiemu napredovaniu, ale predĺžite si tiež aktívnu kariéru. S tým vám pomôže aj nasledujúcich desať tipov, ktoré pomáhajú zotavenie urýchľovať:

1. Dodržujte frekvenciu tréningu - stanovte si plán a ten dodržiavajte. Mali by ste však počítať aspoň s dvoma voľnými dňami do týždňa. Nikdy necvičte rovnakú partiu dva dni po sebe a optimálne je, ak nebudete posilňovať viac ako tri dni po sebe.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Minimalizujte preťaženie - vyhýbajte sa rizikovým cvikom, a keď sa pri niektorom cviku vyskytne bolesť, neignorujte ju.

3. Doprajte si dostatok spánku - je vedecky dokázané, že ľudia, ktorí majú kvalitný spánok, sú výkonnejší v mentálnych i fyzických úlohách. Počas spánku navyše telo regeneruje.

4. Dbajte na kvalitnú stravu - vaša strava by mala byť pestrá, bohatá na vitamíny a minerály. Pri cvičení je dôležité prijať aj dostatočné množstvo bielkovín a kvalitných komplexných sacharidov. Tukov by ste nemali prijať viac ako 15-20 % denného energetického príjmu.

5. Pite dostatok vody - nemali by ste podceňovať význam vody. Bez nej by nebol život. Od vody závisia všetky telesné funkcia. Ak posilňujete alebo športujete, mali by ste jej prijímať ešte viac.

6. Nepodceňujte doplnky výživy - doplnky výživy vám dokážu urýchliť zotavovanie. Vitamínové komplexy upevnia vaše zdravie, kĺbová výživa pomôže zaťažovaným kĺbom.

7. Vyhýbajte sa návykovým látkam - drogy nie sú dobré, no to platí aj o alkohole, cigaretách. Pozor treba dokonca dávať aj na kávu.

8. Meditujte - meditácia pomáha zbavovať telo stresu, vďaka čomu bude naberanie svalov i spaľovanie tukov efektívnejšie.

9. Doprajte si čerstvý vzduch - každý deň choďte von, aby vám to pomohlo posilniť telo i ducha. Prechádzky v prírode vás uvoľnia, slnečné lúče dodajú vitamín D a životaschopnosť.

10. Myslíte pozitívne - snažte sa vyhýbať negatívnemu mysleniu a pozitívnou sugesciou si prehlbujte relaxáciu a zlepšenie výkonnosti.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist