InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning legendy III. – Frank Zane a objemovka

07. decembra 2016

Frank Zane patrí medzi hŕstku kulturistov, ktorým sa podarilo ovládnuť Mr. Olympiu viac ako dvakrát. Vyhral ju trikrát napriek tomu, že nikdy nedisponoval obrovskými svalovými objemami. Jeho doménou bola estetika tela.

Zane primárne súťažil v nižšej váhovej kategórii, ale na najprestížnejšej súťaži sveta ju ovládol len v rokoch 1977, 1978 a 1979, kedy sa stal aj celkovým víťazom. Jeho objemová príprava bola pritom pomerne jednoduchá.

Jadro tréningu, pochopiteľne, tvorili základné cviky. Oproti mnohým kulturistom vtedajšej doby sa však líšil tým, že sa nesnažil robiť čo najviac sérií, ale snažil sa precítiť každé opakovanie.

Článok pokračuje pod reklamou


Jeho tréning pozostával s troch jednotiek, ktoré robil v splite 3+1. Prvý deň cvičil chrbát, bicepsy a predlaktia, v druhý deň si horná časť oddýchla a precvičil nohy. Tretí deň patri hrudníku, tricepsom a ramenám. Po každom tréningu sa venoval aj brušným svalom. Strečing robil medzi sériami.

Tento tréning je vhodný aj pre kondičných cvičencov, ktorým napríklad stačí cvičiť v pondelok, stredu a piatok. Alebo aj pre tých, ktorí cvičeniu venujú viac priestoru a zvládnu split 3+1 (tri dni tréningu, jeden deň voľna). Je dokonca vhodný aj pre začiatočníkov.

Deň č.1: Chrbát, bicepsy, predlaktia, brucho
Cvik Série Opakovania
Mŕtve ťahy 6 15-8
Príťahy T-tyče 3 12, 10, 8
Sťahovanie hornej kladky k hrudníku 3 8-10
Príťahy jednoručky v predklone 3 8-10
Koncentrované zdvihy s jednoručkou 3 8-10
Bicepsová zdvihy s jednoručkami 3 8-10
Bicepsové zdvihy na šikmej lavičke 3 12, 10, 8
Superséria:
Bicepsové zdvihy nadhmatom
Ohábanie zápästia nadhmatom s jednoručkou
2
20
20
Superséria:
Skracovačky
Dvíhanie nôh v ľahu
1
50
50
Superséria:
Dvíhanie kolien vo vise
Vytáčanie trupu
1
50
50



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist