InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Ujasnite si pri posilňovaní svoje priority

11. decembra 2016
Ujasnite si pri posilňovaní svoje priority
Už dlhé roky je pravidlom, že svalová skupina, ktorá je vašou prioritou, sa odcvičí ako prvá, kým máte najviac energie. To vám umožní trénovať s vyššími váhami a vyššou intenzitou. Táto hypotéza však nebola až donedávna vedecky podložená.

Brazílski vedci však urobili štúdiu, v ktorej muži trénovali hornú časť svojho tela osem týždňov. Boli pritom rozdelení na dve skupiny, pričom každá vykonávala cvičenia v odlišnom poradí. Prvá skupina najskôr odcvičila cviky na veľké svalové skupiny (hrudník, chrbát, ramená) a až potom na menšie (bicepsy a tricepsy). Poradie bolo: benčpres, sťahovanie hornej kladky k hrudníku, tlaky na ramená, bicepsové zdvihy veľkou činkou a tricepsové extenzie. Druhá skupina ich absolvovala v presne opačnom poradí.

Výsledkom pozorovaní, ktoré boli zverejnené v Žurnále športovej vedy a medicíny, sa len potvrdilo staré známe a logické tvrdenie, že na začiatku tréningu máte na vykonávanie cvikov viac sily ako na jeho konci. Výraznejší rozdiel bol pri druhej skupine. Jej cvičenci už nemali toľko síl pri ťažkých cvikoch po tom, čo minuli časť svojej energie na menšie svaly.

Článok pokračuje pod reklamou


Táto štúdia teda potvrdila to, čo už všetci dobre vieme. To znamená pre každého, kto by o tom čo i len pochyboval, že v prístupe k tréningu treba mať jasné priority. Vo všeobecnosti sa teda treba držať toho, že väčšie svalové partie majú prednosť pred menšími. Takisto to len utvrdzuje všetkých v tom, že ak chcú dobehnúť niektorú svalovú partiu, musia jej dať v tréningu prednosť.

Zároveň si však zo štúdie môžeme zobrať ďalšie ponaučenie. Ak nám napríklad zaostávajú bicepsy, nemali by sme ich zaradiť na začiatok tréningu, v ktorom budeme ešte cvičiť veľkú svalovú skupinou, akou je napríklad chrbát. To by vaším bicepsom pomohlo na úkor iných svalov. Odporúčanie teda je, zaradiť bicepsy na začiatok tréning rúk alebo pred svalovú skupinu, ktorú nijak priamo neovplyvňujú – stehná, lýtka, brucho.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist