InstagramFacebookYoutube
Výživa

Aké zlé je jedenie len jedného jedla denne?

13. decembra 2016
Aké zlé je jedenie len jedného jedla denne?
Väčšina z nás sa tak nestravuje, ale existuje pomerne rozrastajúca sa skupina ľudí, ktorí konzumujú denne len jedno jedlo. My sa teraz pozrieme na to, aký to má na človeka vplyv.

Títo ľudia cielene hladujú a celý deň od zobudenia nič nejedia. Potom príde čas na večeru, kedy skonzumujú všetko možné. Nemusia si strážiť kalórie a najedia sa do sýtosti. Znie to jednoducho, ale je to z dlhodobého hľadiska prospešné?

Na papieri sú výhody jedného jedla denne (prípadne 20-hodinového hladovania) také, že sa nemusíte báť o to, čo jete večer, v čase, kedy má veľa ľudí problém ukontrolovať svoj hlad. Môže to šetriť čas, peniaze i energiu minutú na upratovanie kuchyne.

Článok pokračuje pod reklamou


Dokonca existujú aj výskumy, ktoré tvrdia, že časovo ohraničené stravovanie dokáže zlepšiť inzulínovú senzibilitu, bojovať proti chorobám a podporovať chudnutie, pretože vaše telo neustále nedostáva zásobu sacharidov a cukrov.

Samozrejme, že nie je všetko také ružové, ako sa zdá. Prázdny žalúdok môže viesť k únave, bolestiam hlavy, podráždenosti, omámenosti, nespoločenskému správaniu a samozrejme, pocitu hladu. Ten nakoniec môže vyústiť aj v to, že príde k nárazovému prejedeniu s nevhodnými jedlami.

Tento typ hladovania môže byť užitočný, ale nie je pre každého a vyhnúť by sa mu určite mali deti, tehotné ženy. Čo však vy? Z dlhodobého hľadiska sa neodporúča ani priemernému obyvateľstvu.

„Pravdepodobne nezjete dostatok ovocia a zeleniny, respektíve nezískate odporúčane denné množstvo 25 gramov vlákniny v jednom jedle. Toto množstvo je optimálne pre vaše zdravie a boj s chronickými chorobami,“ tvrdí pre Prevention doktorka Serena Marieová.

Lepšou alternatívou sa zdá byť 16-hodinové hladovanie, pri ktorom vlastne len vynecháte raňajky. Treba však dávať pozor na to, kedy a čo jete. Inými slovami, musíte jesť zmysluplne. Aj táto alternatíva sa však odporúča len pre určitú skupinu ľudí. Pre tých, čo ráno alebo dopoludnia cvičia.

„Toto môže viesť k podporeniu rastového hormónu a pomáha to s inzulínovou senzibilitou a spaľovaním tukov,“ poznamenala Marieová.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist