InstagramFacebookYoutube
Suplementy

Ste hardgainer? Tieto suplementy vám pomôžu nabrať svaly

14. decembra 2016
Ste hardgainer? Tieto suplementy vám pomôžu nabrať svaly
Snažíte sa, ale máte problém nabrať svalovú hmotu? Možno patríte medzi hardgainerov, skupinu ľudí, ktorá nenaberá na objeme veľmi ľahko. Ak je to váš prípad, je okrem tréningu a stravy dôležité zamerať pozornosť aj na doplnky výživy.

Základom je poctivo cvičiť a kvalitne sa stravovať, no suplementy vám dokážu cestu za novými svalmi uľahčiť. Aké to sú? Rozdelili sme si ich do dvoch skupín – na základné, ktoré by ste prijímať mali, a pokročilé, ktoré vám pomôžu o čosi viac.

Základné doplnky výživy

Tieto produkty možno nie sú atraktívne a nevidíte ich tak často v magazínoch, ale ak chcete byť silní a svalnatí, mali by ste ich využívať. V prvom rade ide o multivitamínový a minerálny komplex, vďaka ktorému dodáte telu dôležité živiny potrebné na to, aby fungovalo optimálne. A ak funguje optimálne, podporí aj vaše fitness ciele – zefektívni zotavovanie, podporí rast svalov, spaľovanie tukov, produkciu energie. Snažte sa vybrať vysoko kvalitný produkt. Užívať ich je najlepšie ráno s raňajkami.

Článok pokračuje pod reklamou


Ďalším základom je proteín, ktorý je nevyhnutný k tomu, aby vám pomohol, pretože je veľmi ťažké prijať potrebné 2 až 4 gramy bielkovín na 1 kg vašej hmotnosti zo stravy. Niekto uprednostňuje proteíny s vysokým podielom bielkovín, no ak naberáte svaly skutočne ťažko, mal by obsahovať aj dostatok sacharidov. Preto je vhodnejšie vybrať proteín so zhruba 66% podielom bielkovín. Pre niektorých hardgainerov je riešením až vysoko kvalitný gainer, ktorý treba užívať po cvičení.

Na záver sú tu ešte rozvetvené aminokyseliny BCAA, ktoré podporujú vašu schopnosť zotaviť sa a obnoviť svalové vlákna. To znamená, že tým podporia svalový rast. Dodávajú tiež telu energiu pracovať počas tréningu intenzívnejšie.

Pokročilé doplnky výživy

Ak chcete alebo potrebujete urobiť ďalší krok, jednoznačná voľba padne na dva suplementy – kreatín a glutamín. Kreatín existuje už viac ako dve desaťročia a stále sa teší popularite. Prečo? Lebo funguje. Ak sa neviete rozhodnúť, ktorý druh kúpiť, vyberte si ten základný – monohydrát. Podporíte ním svalový i silový rast, energiu, vytrvalosť a regeneráciu.

Glutamín je aminokyselina, ktorá zabraňuje rozkladu svaloviny a podporuje rast novej svalovej hmoty. Tiež prospeje imunitnému systému. Najlepšie je užívať ho pred a po tréningu, no mnohí ho užívajú aj počas cvičenia.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist