InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Ako sa motivovať k lepším výkonom, keď cvičíte sama doma?

17. decembra 2016
Ako sa motivovať k lepším výkonom, keď cvičíte sama doma?
Problémom pri cvičení bez súťažných ambícií je, že raz dôjde k bodu, kedy si poviete, že môžete prestať a nič zlé sa nestane. Je to ťažké najmä vtedy, ak cvičíte doma a nerobí vám nikto spoločnosť.

Ako sa motivovať k tomu, aby ste tréning nevynechali? Aby ste sa v jeho strede nevzdali a dokončili ho? Ak cvičíte sama doma, pomôže vám nasledujúcich sedem metód:

1. Myslite v menšom
Mať veľký cieľ je dobré, ale keď sa snažíte poraziť váš vnútorný hlas, je lepšie, ak budete smerovať za menšími cieľmi. Ak cvičíte intervalovo, stanovte si za cieľ dokonči päť intervalov. Ak ste na štvrtom a chcete to vzdať, pomyslite si, že vám do cieľa chýba už len jeden jediný.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Pozerajte vpred
Vedci zistili, že ak bežci zamerali svoj zrak na špecifický objekt v diaľke, boli schopní bežať rýchlejšie a cítili sa menej unavene. Ak teda beháte, povedzte si „dobehnem k tomu stromu“ a potom ho nespusťte z očí. Koncentrujte sa.

3. Nájdite si mantru
Mantra je skutočne užitočná vec. Nájdite si niečo, čo vás motivuje a inšpiruje k tomu, aby ste boli o čosi viac motivované. Ale pozor, nenájdite si citát alebo kus textu, ktorý je všeobecný a s ktorým sa nestotožnite. Musíte sa s ním stotožniť, aby zabral.

4. Veďte si zápisník
Zápisník a zaznamenávanie si tréningov a ich výsledkov stojí za to. Okrem toho, že budete mať údaje pre spätnú analýzu, budete mať ďalší motivačný nástroj. Kto by len mal dobré pocity zapísať si, že dnes neodcvičil tretinu tréningu.

5. Držte sa stanoveného programu
Ruka v ruke so zápisníkom ide aj tréningový plán, ktorý by ste mali poznať ešte pred začatím tréningu. Mali by ste ho ma zapísaný a držať sa ho. Keď presne viete, čo a kedy máte urobiť, je vyššia pravdepodobnosť, že to urobíte.

6. Vyhnite sa slovu neskôr
Slovné spojenie „neskôr to dobehnem“ znie síce dobre, ale všetci dobre vieme, ako to väčšinou dopadne. Slovo „neskôr“ sa zmení na „nikdy“. Preto je lepšie používať konkrétny čas: „Dobehnem to vo štvrtok.“ Ešte lepšie je však takémuto mysleniu sa vyhýbať a namiesto negatívnych slov uprednostňovať pozitívne. Napríklad: „Vydržím.“

7. Zvoľnite
Ak už máte skutočne problémy udržať svoj výkon, skúste trochu zvoľniť. Nie však tak, že tréning skrátite. Reč je o intervaloch, kedy dáte všetko čo môžete napríklad do jednej minúty a potom počas troch budete oddychovať. Síce možno nebudete cvičiť tak dlho ako zvyčajne, ale výkonom v intervaloch si to vynahradíte.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist