InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako chudnúť, ale nespaľovať svaly?

02. januára 2017
Ako chudnúť, ale nespaľovať svaly?
Chudnutie a naberanie svalov sú dva odlišné procesy. Pri jednom prijímate menej kalórií, ako ich potrebujete, pri druhom zase viac. Najmä ľudia, ktorým záleží na svalovej hmote, majú potom pri chudnutí obavy.

Obávajú sa toho, či neprídu o ťažko budované svaly. Toto riziko pri chudnutí existuje, no je možné ho zminimalizovať, ak sa budete držať nasledujúcich troch jednoduchých pravidiel.

Zabudnite na dlhé behy

Ak chcete spaľovať tuky efektívne, nemali by ste voliť dlhé kardiovaskulárne tréningy, ako sú napríklad dlhý beh, bicyklovanie, veslovanie či plávanie. Lepšou alternatívou sú kratšie intenzívnejšie tréningy – kruhové posilňovacie tréningy, šprinty, intervaly. V roku 2011 austrálska štúdia prišla na to, že intenzívnym intervalovým tréningom spálite tuky rýchlejšie, pričom neprídete o svalovú hmotu. Týmto cvičením sa pritom spaľuje aj nebezpečnejší vnútorný tuk, ktorý obaľuje vaše orgány.

Článok pokračuje pod reklamou


Nehľadujte

Ak chcete spaľovať tuky, musíte obmedziť príjem kalórií. No, ak chcete aj udržať svalovú hmotu, musíte ich obmedziť len o trochu. Nórski vedci dokonca zistili, že ak zvolíte správne číslo, môžete svaly aj budovať. Kým zníženie kalórií o 30 % u športovcov trénujúcich silovo neviedlo k zmene v množstve svaloviny, pri znížení o 19 % boli schopní prekvapivo svaly aj budovať, pričom tukov ubúdalo. Nemali by ste obmedzovať jedlo tak, aby ste chudli rýchlejším tempom ako 1% telesnej váhy týždenne. Ak máte sto kilogramov, nemali by ste za týždeň schudnúť viac ako kilogram hmotnosti.

Prioritou sú bielkoviny

Na budovanie svalov potrebujete bielkoviny. Ak chcete spaľovať tuky a udržať si svaly, musíte prijímať bielkovín ešte viac. Štúdia z roku 2016 prišla na to, že muži s nadváhou, ktorí chudli s intenzívnym cvičením a diétou obmedzujúcou príjem kalórií, boli dokonca schopní počas štvortýždňového obdobia nabrať svaly, ak bol ich príjem bielkovín vysoký. Koľko je však dostatok? Jednoduchý trik vám pomôže – minimálne jedna tretina vášho taniera pri každom jedle by mala byť tvorená jedlom bohatým na bielkoviny – mäsom, rybou, mliečnymi výrobkami.

zdroj: Team Beachbody


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist