InstagramFacebookYoutube
Tréning

Aká by mala byť sprcha po cvičení? Studená alebo horúca?

09. januára 2017
Aká by mala byť sprcha po cvičení? Studená alebo horúca?
Po tvrdom tréningu vás čaká očista v podobe sprchy, ktorá z vás zmije pot a znova nabudí do ďalších hodín vášho dňa. Rozmýšľali ste však už niekedy počas sprchovania nad tým, či sa sprchujete s vodou správnej teploty?

Možno ste sa už zamýšľali nad tým, či je lepšie sprchovať sa studenou alebo teplou vodou. Možno vám to ani nenapadlo. Tak či tak je to zaujímavá otázka a my sa na ňu pokúsime odpovedať. Začneme tým, že si rozanalyzujeme jednotlivé možnosti.

Studená voda

Mnoho expertov verí, že studená či dokonca až ľadová voda (10-15 stupňov Celzia) sú po cvičení najlepšie. A hoci by to pre rozpálené telo po námahe mohol byť šok, argumentom je, že sa vďaka tomu telo rýchlo a rovnomerne vychladí. Tento pokles teploty navyše nasmeruje prúd krvi k orgánom a nechá zotavovanie na samotných svaloch, ktoré môžu ľahšie uvoľniť nahromadenú kyselinu mliečnu.

Článok pokračuje pod reklamou


Chlad zároveň zužuje cievy a znižuje teplotu poškodeného tkaniva, čoho výsledkom je, že studená sprcha pomáha predchádzať bolestiam a opuchom. Rôzne štúdie tiež poukazujú na to, že posilňuje imunitu a zlepšuje cirkuláciu. Navyše, chladnejšia sprcha vás poriadne osvieži.

Treba však dávať pozor na to, že studená sprcha nie je pre všetkých. Prudké zmeny teploty vedú k zvýšeniu srdcového tepu, čo by však nemalo byť problémom pre zdravé osoby. Ak však máte problémy so srdcom, mali by ste sa poradiť s lekárom. Ak sa šoku bojíte, začnite sa sprchovať vlažnou vodou a postupne teplotu znižujte.

Horúca voda

Horúca voda (okolo 40 stupňov Celzia) stimule tok krvi do pokožky a boľavých svalov. Znamená to, že pomáha aj odplavovať kyselinu mliečnu z tela, čo znamená, že vás svaly budú po tréningu bolieť menej. Preto sa teplo používa aj na lokálne tlmenie bolesti. Ak však cítite, že ste si poškodili alebo natiahli sval, mali by ste sa horúcemu vyhýbať. Teplo síce môže zredukovať bolesť, ale chlad pomáha urýchľovať hojenie.

Mnoho ľudí si myslí, že po tréningu nie je vhodné sprchovať sa teplou vodou, pretože telo potrebuje po cvičení vychladnúť. Štúdie majú na to zmiešané názory. Faktom však je, že teplá sprcha prináša dobré pocity a dokáže vám poskytnúť formu relaxácie po cvičení, hoci jej výhody nie sú až také, aké prináša voda studená.

Tak aká je lepšia?

Záver nie je jednoznačný a do tejto „vojny“ prichádza ešte jedna alternatíva – striedanie teplej a studenej vody. Niektoré štúdie tvrdia, že to pomáha odplavovať odpadné látky a zároveň urýchľovať zotavovanie. Nakoniec však možno skonštatovať, že ak by ste si mali vybrať, tak mierne navrch má studená voda. Aj teplá má však svoje pozitíva. Bez ohľadu na vašu voľbu je dôležitejšie to, aby ste po sprche dodali telu potrebné živiny a veľa vody, čo má väčší vplyv na vašu regeneráciu.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist