InstagramFacebookYoutube
Tréning

Ako pristupovať k tréningu po päťdesiatke

Autor: Peťo  /   26. januára 2017
Ako pristupovať k tréningu po päťdesiatke
Po päťdesiatke sa toho v živote človeka mení veľa. Pokročilý vek však nemení nič na tom, že cvičenie bude pre vás prospešné. Čiastočne mení len to, ako k nemu treba pristupovať.

Najviac ľudí cvičí medzi 20. a 40. rokom svojho života. Potom to ide dolu vodou, no okrem zdravotných problémov neexistuje pádny dôvod, prečo by ste sa mali posilňovania vzdávať. Ak aj vy chcete cvičiť po päťdesiatke, určite vám padnú vhod nasledujúce tipy:

1. Uvedomte si, že nie ste starí, ale ani mladí
Ako mladí vládzete cvičiť dlho, vykonávate náročnejšie cviky a problémom nie sú ani ťažké váhy. Toto všetko s pokročilým vekom je čoraz náročnejšie a nie je dobré príliš tlačiť na pílu. Treba zabudnúť na ego. Na druhú stranu, nie ste takí starí, aby ste sa cvičenia vzdávali úplne alebo k nemu pristupovali s veľkou opatrnosťou. Váha možno nebude už taká veľká, ale stále by mala byť taká, že bude pre vás výzvou.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Využívajte nové náčinia a pomôcky
S vašim vekom sa stráca aj koordinácia. Preto vám pomôže pri cvičení i v bežnom živote, ak budete pracovať s novými pomôckami zameranými najmä na balans. Začnite používať bosu alebo balančné dosky. Skúste využívať gumové expandery pri cvičení bez činiek, vďaka čomu menej zaťažíte kĺby. Vyžívajte v posilňovni viac stroje, ako voľné váhy.

3. Zvoľnite pri kardio tréningu
Ak sa okrem posilňovanie budete venovať kardio tréningu, mali by ste zvoľniť. Stále môžete behávať, ale netreba to preháňať, pretože beh zaťažuje kolená a kĺby. Robte to, čo vám príde správne. Bicyklovanie je výborný spôsob kardio tréningu, ktorý nezaťažuje kĺby. Pomôžu aj každodenné prechádzky.

4. Počúvajte svoje telo a starajte sa oň
Vekom telo stráca svoju pružnosť a silu, a tak je veľmi dôležité v pokročilom veku dbať na správnu techniku prevedenie jednotlivých cvikov. Musíte počúvať svoje telo a nebyť ako mladý človek, ktorý cvičí aj cez bolesť. Ak vás niečo bolí, treba prestať. Radšej zvoľniť v tréningu, ako si privodiť neodvrátiteľný problém. Dôležitejšie je tiež využívať zahrievanie pred cvičením a strečing. Ak ste to v minulosti ignorovali, teraz to už robiť musíte. Pre vaše dobro.

5. Prijmite fakt, že starnete
Je ťažké zvyknúť si na zmeny, ktoré so sebou prináša starnúce telo, a to najmä, ak ste boli zvyknutí v mladšom veku cvičiť a športovať veľmi intenzívne. Veci sa zmenia, prichádzajú obmedzenia. Vy to musíte prijať a akceptovať. Musíte cvičiť nie tvrdo, ale najmä rozumne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist