InstagramFacebookYoutube
Výživa

Prečo bielkoviny krotia váš hlad a ako vám pomôžu s chudnutím?

21. februára 2017
Prečo bielkoviny krotia váš hlad a ako vám pomôžu s chudnutím?
Už dlhé roky sa odporúča pri chudnutí spoliehať sa na bielkoviny. Nedávna štúdia však poskytla pohľad na to, prečo má táto dôležitá makroživina taký vplyv na udržovanie sýtosti a zhadzovanie prebytočných kíl.

Pravdepodobne ste ešte nepočuli o fenylalaníne, no vedci veria, že práve táto látka je kľúčová pri schopnosti bielkovín podporovať chudnutie. Ide o chemikáliu, ktorá vzniká ako konečný produkt po rozklade na bielkoviny bohatých jedál, akú sú mäso, ryby, mlieko či vajcia.

Táto látka má schopnosť stimulovať hormóny (napríklad leptín či GLP-1), ktoré udržujú hlad pod kontrolou a pomáhajú s chudnutím. Už v minulosti niekoľko výskumov dokázalo, že bielkoviny udržia človeka dlhšie nasýteného, no až teraz sa vie, prečo tomu tak je.

Článok pokračuje pod reklamou


Vedci v tejto štúdii uskutočnili viacero experimentov s myšami a potkanmi, aby analyzovali vplyv fenylalanínu na apetít, hormóny a príjem kalórií. Výsledky boli pozoruhodné.

U testovaných subjektov, ktoré dostali jednu dávku, bolo možné pozorovať nižší príjem jedla. Súviselo to s tým, že bol stimulovaný hormón GLP-1, ktorý znižuje chuť do jedla, a potlačený hormón grelín, ktorý chuť do jedla podporuje.

Následne boli testované aj opakované dávky u subjektov s obezitou. U nich sa počas obdobia jedného týždňa pozoroval úbytok na hmotnosti, pričom vedci pozorovali aj ich zvýšenú fyzickú aktivitu.

Vedci urobili aj tretí test, ktorým sa pokúšali zistiť, ako táto látka na dané hormóny vplýva. Vďaka tomu by mohli položiť základy nového lieku, ktorý by mohol predchádzať alebo liečiť obezitu.

V súčasnosti vám pri snahe udržať hmotnosť pod kontrolou alebo pri chudnutí pomôže zvýšiť príjem bielkovinových jedál. Mnoho ľudí to už robí aj teraz, no výrazne znižujú príjem sacharidov. To však nie je nutné. Ak rapídne obmedzíte príjem sacharidov, znižuje sa pravdepodobnosť, že to s diétou vydržíte.

Medzi veľmi dobré zdroje bielkovín pre chudnutie patria hydinové mäso, morčacie mäso, netučné hovädzie mäso, losos, vajcia, strukoviny, quinoa, hnedá ryža či grécky jogurt.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist