InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Doplnky výživy, ktoré prospejú aj ženám

11. marca 2017
Doplnky výživy, ktoré prospejú aj ženám
Myslíte si, že všetky doplnky výživy sú len pre chlapov? Pravdou je, že mnoho suplementov v obchodoch je vhodných pre obe pohlavia. Nemusia mať pritom na sebe ani nálepku, že sú vyrobené pre ženy.

Pokiaľ ide o ženy, výrobcovia suplementov sa koncentrujú najmä na rôzne druhy spaľovačov tuku. Preto možno vídať na trhu spaľovače navrhnuté exkluzívne pre ženy, či špeciálny proteín pre ženy. Ostatné doplnky však nie sú pre tento trh také lukratívne, a tak sa k tomu pristupuje aj inak marketingovo. Tieto doplnky však prospejú aj ženám:

1. Srvátkový proteín
Tohto doplnku už sme sa dotkli. Nemusíte však užívať len proteín pre ženy. Ide len o nálepku. V ničom podstatnom sa nelíši od bežných proteínov, ktoré užívajú aj muži. Proteín je dôležitý pri budovaní svalov, sily, ale i chudnutí a podporovaní regenerácie po cvičení. A práve preto by ho mali užívať aj ženy, ktoré síce cvičia, ale nemajú záujem budovať väčšie svaly. Postačí odmerka po tréningu a regenerácia bude efektívnejšia.

Článok pokračuje pod reklamou


2. BCAA
BCAA možno vnímať ako takú nadstavbu srvátkového proteínu. Tieto rozvetvené aminokyseliny podporujú syntézu bielkovín, vďaka čomu zefektívňujú budovanie a udržovanie svalovej hmoty. Telu tiež dodávajú energiu a odďaľujú pocit únavy pri cvičení. Dokonca potláčajú chuť do jedla. Hodí sa ich prijať pred a po cvičení v 3 až 5 gramoch, prípadne aj ráno s raňajkami.

3. Kreatín
Kreatín sa nachádza prirodzene vo vašich svaloch a pomáha tvoriť energiu v bunkách. Ak ho prijmete vo forme doplnku výživy, potenciálna energia sa zvýši a vaše svaly budú pracovať lepšie a dlhšie. Podporí vašu silu, ale aj vytrvalosť, a tak sa hodí aj pre ženy venujúce sa len aeróbnemu cvičeniu. Dokonca podporuje spaľovanie tukov. Odporúča sa ho prijať v 2-5 gramoch pred a po cvičení.

4. Arginín
Muži prijímajú túto látku preto, že pomáha rozširovať cievy, vďaka čomu sú napumpovanejší. Zlepšujú aj prietok živín krvou. To pri správnej výžive vedie k lepšej regenerácii. Ženy by mohli zaujať aj iné výhody – znižovanie krvného tlaku, zvýšenie energie počas cvičenia, efektívnejšie spaľovanie tukov. Optimálny príjem je pred raňajkami, pred cvičením a pred spaním. Dávka 3 až 5 gramov.

5. Beta-Alanine
Beta-Alanine sa v mužskej komunite prijíma najmä preto, že podporuje rast svalov, sily a výkonnosti. Ženy však môže potešiť nedávne zistenie vedcov, že podporuje aj spaľovanie tukov. Odporúčané dávkovane sú dva až tri gramy pred a po cvičení.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist