InstagramFacebookYoutube
Výživa

Jednoduché spôsoby, ako sa rozlúčiť so stravovacími zlozvykmi

04. apríla 2017
Jednoduché spôsoby, ako sa rozlúčiť so stravovacími zlozvykmi
V súčasnosti je dostupných mnoho rád, ktoré vám majú pomôcť s vašou výživou, no často prekrývajú jednoduché rady, ktoré môžu mať na vašu stravu i zdravie najväčší pozitívny vplyv.

Zdravé telo v kondícii je schopné vykonáva všetky možné aktivity bez väčších problémov. Základom toho, aby ste také telo vybudovali, je pravidelné cvičenie a zdravá strava. Prinášame vám jednoduché tipy, ktorými môžete vylepšiť práve svoju výživu:

1. Neodoberajte si jedlá, ktoré zbožňujete
Keď človek začne s diétou, často si odopiera jedlá, ktoré zbožňuje. Potom sa z diéty stane nezáživná a neudržateľná vec. Vy však chcete zmeniť svoje stravovacie návyky dlhodobo, a preto občas nezaškodí aj vaše obľúbené jedlo, ktoré nemusí byť práve najzdravšie a najmenej kalorické. Nemusíte si ho odopierať, len majte pod kontrolou veľkosť porcie.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Praktizujte zmysluplné jedenie
V uponáhľanom živote je bežné, že sa človek naje po ceste, naje sa za počítačom, pri sledovaní televízie alebo počúvaní rádia. Veľmi vám však pomôže, ak sa pri jedení budete koncentrovať len na jedenie. Sadnite si za stôl, pomaly prežúvajte a uvedomujte si príjem potravy. Vďaka tomu mozog rýchlejšie vyšle signál nasýtenia a vy toho toľko nezjete.

3. Dajte si pozor na svoje emócie
Emocionálne jedenie je veľký problém a ak ho nebudete mať pod kontrolou, môže viesť nie len k priberaniu ale aj chorobám. Negatívne pocity, ako sú hnev, smútok, stres či dokonca nuda, nás podnecujú k tomu, aby sme útechu hľadali v jedle. Ak si to však uvedomíte, ľahšie proti tomu môžete bojovať. Napríklad, ak si uvedomíte, že ste pod tlakom, namiesto jedla vám môže pomôcť meditácia.

4. Udržujte si výživový denník
Ak chcete schudnúť alebo si udržať váhu, cenným pomocníkom vám v tom bude denník, do ktorého si budete zapisovať čo, kedy a v akom množstve jete. Zapíšete si tam svoj denný cieľ príjmu kalórií a ľahko uvidíte, či si ešte môžete niečo dopriať alebo nie. Takisto vám spätne pomôže nájsť chyby, ktorých ste sa vo výžive dopúšťali, ak sa vám nedarí schudnúť.

5. Doprajte si kvalitný spánok
Spánok dáva telu šancu vydýchnuť si a zotaviť sa tak, aby vedelo dobre fungovať aj v ďalší deň. Spánok ovplyvňuje váš mozog i kvalitu života. Pomáha redukovať hlad počas dňa a pomáha lepšie spracovávať potravu či páliť nadbytočné tuky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist