InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Pracujete v kancelárii. Čo sa stane, keď začneme pracovať v stoji?

28. júla 2023
Pracujete v kancelárii. Čo sa stane, keď začneme pracovať v stoji?
Príliš dlhé sedenie môže byť škodlivé pre vaše zdravie. Mnoho štúdií potvrdilo, že zvyšuje riziká ochorení, ako sú cukrovka, vysoký krvný tlak, obezita či dokonca rakovina. Vplyv moderného životného štýlu sa však znásobuje u tých, ktorí musia sedieť v práci.

Trendom v zahraničí je vymieňať sedenie za státie aj počas kancelárskej práce. Ak pracujete za počítačom alebo v kancelárii, môžete to skúsiť aj vy. Pokiaľ budete počas práce stáť, stanú sa nasledujúce pozitívne veci:

1. Ľahšie udržíte telo v správnej polohe
Pri správnom držaní tela pôsobíte sebavedomejšie, v lepšej nálade a atraktívnejšie. Sedením za počítačom však máte tendenciu sa hrbiť. Naopak, pri práci v stoji ľahšie udržíte vzpriamenú polohu tela. Takisto je však dôležité nastaviť si na dobrú výšku klávesnice tak, aby boli vaše ruky ohnuté v lakti približne v pravom uhle.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Podporíte sedacie svaly
Ľudia, ktorí celé dni presedia, si ľahšie vytvoria symptóm tzv. mŕtveho zadku. Tomu sa vyhnete, ak budete pracovať v stoji. Pri sedení totiž sedacie svaly nestimulujete, kým pri státí sú aktivované neustále. Ani vaše bedrové svaly nebudú také stuhnuté a skrátené. Všetko bude viesť k tomu, že sa v tele obnoví svalová rovnováha, čo môže pomôcť odstrániť aj bolesti krížov spôsobené dlhým sedením.

3. Budete cítiť viac energie
Viacerí ľudia, ktorí sa odhodlali k zmene, si všimli, že sa pri státí cítia energickejšie, ako keď len sedia. Niektorí experti si myslia, že to súvisí s tým, že státie je optimálna pozície pre dýchanie, a tak sa do tela dostáva viac kyslíku.

4. Aktívnejšie prestávky budú prirodzenejšie
Pri duševnej práci sa vždy hodí dávať si krátke prestávky a vyplniť si ich nejakou fyzickou aktivitou. Keď budete stáť, bude to pre vás prirodzenejšie. Keď dorobíte jednu úlohu, môžete urobiť desať drepov a pustiť sa do ďalšej. Niektorí si dokonca všimli, že sa tak ľahšie koncentrujú na ďalšiu prácu.

5. Lepšie udržíte pod kontrolou vašu váhu
Mnoho ľudí si myslí, že státie pomôže schudnúť, pretože sa pri ňom vynaloží viac energie. Je to síce pravda, ale tento efekt je minimálny. Napriek tomu však státie chudnutie uľahčuje. Jedna štúdia totiž ukázala, že pri dlhom sedení sa doslova vypnú enzýmy zodpovedné za spaľovanie tuku. Tiež negatívne ovplyvňuje kontrolu glukózy, čo vedie aj k priberaniu.

Letný režim, pôvodne z 12.05.2017.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist