InstagramFacebookYoutube
Výživa

Päť druhov zeleniny s protizápalovými vlastnosťami

02. júna 2017
Päť druhov zeleniny s protizápalovými vlastnosťami
Zápal je normálnou súčasťou odozvy imunitného systému ľudského tela, ale keď pretrváva, môže ho poškodiť. V kontrole zápalov pritom zohrávajú veľkú úlohu aj jedlá, ktoré konzumujeme.

Jedlá, ktoré sú bohaté na zlé tuky a cukri sú známe tým, že zápaly podporujú a že stimuluje aj bolesť kĺbov a únavu. Tomuto je možné sa vyhnúť, ak do diéty pridáte aj zeleninu, ktorá má antizápalové účinky.

Ktoré druhy zeleniny si vybrať? Napríklad týchto päť:

Článok pokračuje pod reklamou


1. Tmavá zelená listová zelenina
Výskumy prišli na to, že vitamín E pomáha chrániť telo pred zápalovými molekulami. A jeho najlepším zdrojom je tmavá listová zelenina, ako je kel, špenát, brokolica či kapusta. Tieto druhy sú aj dobrým zdrojom minerálov, ako sú železo či vápnik, ktoré sú tiež dôležité pre zdravie človeka.

2. Paprika
Paprika obsahuje veľa antioxidantov, vitamínov a málo škrobu. Preto sa hodí ako protizápalové jedlo. Čili papričky obsahujú aj veľa kapsaicínu, ktorý sa nachádza aj v géloch, ktoré sú určená na obmedzenie bolesti a zápalov.

3. Rajčiny
Šťava z rajčín sa často využíva ako nástroj na boj proti zápalom. Rajčiny sú totiž bohaté na antioxidant lykopén, ktorý je známy redukovaním zápalových procesov v pľúcach a iných častiach tela. Zaujímavé však je, že jeho koncentrácia sa varením zvyšuje.

4. Červená repa
Červená repa má vskutku cenné antioxidačné vlastnosti a podobne ako u rajčín, aj šťava z červenej repy sa často využíva ako liečivý nápoj, ktorý nie len redukuje zápaly, ale chráni telo pred rakovinou a srdcovocievnymi ochoreniami. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, vlákniny a betalaínov.

5. Zázvor a kurkuma
Tieto druhy korenia sú v Indii a Ázii už dlho známe ako liečivé. Majú protizápalové vlastnosti, a preto sa často prijímajú aj vo forme suplementov, kde sú potrebné látky v koncentrovanejšom množstve.

Bonus: Olivový olej
Nie je to síce zelenina v pravom slova zmysle, ale tento olej sa vyrába z olív a je známy tým, že má protizápalové účinky. Patrí medzi dobré tuky a podporuje zdravie srdca. Extra panenský olivový olej obsahuje látku, ktorá má podobný účinok ako lieky proti bolesti, a preto je dobrý pri kontrole zápalov v tele. Je pritom úplne prírodný.

zdroj: fitnesscheckpoint


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist