InstagramFacebookYoutube
Výživa

Kokosový olej alebo olivový olej? Ktorý je lepší na varenie a pečenie?

06. júna 2017
Kokosový olej alebo olivový olej? Ktorý je lepší na varenie a pečenie?
Už mnoho rokov získava jeden druh oleja pozitívnu pozornosť. Ide o kokosový olej, ktorého popularita vzrástla vďaka jeho prospešným účinkom na energiu, aterosklerózu či starnutie, ktoré boli dokázané aj vedecky.

Za tieto výhody je zodpovedný vysoký obsah mastných kyselín, ktoré sa ľahšie využívajú v tele na energiu, ako tuky uložené v podkoží, a ktoré majú protizápalové účinky. Pomaly tento druh oleja začína zatieňovať aj olivový olej, ktorý má postavenie zdravého oleja už desaťročia.

Tieto dva oleje sa bijú o pozornosť, a tak sa ponúka otázka, ktorý z nich je lepší. Odpoveď záleží na tom, ako ho chcete využívať. Mnoho ľudí pritom hľadá zdravý olej vhodný na varenie a pečenie. Preto sa zameriame práve na to.

Článok pokračuje pod reklamou


Najskôr potešíme zástancov oboch táborov, keď povieme, že do určitého bodu sú oba vhodné na tepelnú úpravu jedál. Je však dôležité zohľadniť teploty, ktoré pri varení ovplyvňujú oba druhy oleja. Ak dôjde k určitému teplotnému bodu, začnú strácať užitočné látky a spálený olej začne produkovať čoraz viac voľných radikálov, ktoré sú škodlivé pre zdravie človeka a dokonca majú karcinogénne vlastnosti.

V tomto smere vyhráva kokosový olej, ktorého kritický teplotný bod zlomu je na vyššej úrovni. Kým u olivového oleja je to už teplota 137 stupňov Celzia, u kokosového až 177 stupňov Celzia.

Samozrejme, že oba oleje je možné využívať aj pri vyšších teplotách a budú ešte bezpečné. U panenského kokosového oleja je to až do 240 stupňov Celzia, a preto je vhodný aj na ľahšie vysmážanie i na varenie, resp. pečenie vo vysokých teplotách. Olivový olej možno použiť vcelku bezpečne pri pečení do 200 stupňov Celzia. Pri varení aj o niečo viac. Na vysmážanie sa však nehodí a je vhodnejší skôr ako dressing.

Kokosový i olivový olej sa bijú o vizitku najzdravšieho oleja, ale platí, že oba by mali mať svoje miesto vo vašej kuchyni. Oba majú svoju nezameniteľnú chuť a oba majú svoje prospešné účinky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist