InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Tréning legendy X. – Franco Columbu a hrudník

28. júna 2017

Je veľa vecí, ktoré Franco Columbu urobil, aby sa stal unikátnym zjavom v histórii profesionálnej kulturistiky. Najlepšieho kamaráta Arnolda Schwarzeneggera však z hľadiska stavby tela preslávili najmú jeho prsné svaly.

Columbu sa stal najnižším celkovým víťazom Mr. Olympia v histórii. Zaradil sa tiež medzi najsilnejších kulturistov všetkých čias a svoju silu ukazoval nie len na exhibíciách, ale aj na silových súťažiach. Silnejšieho šampióna možno Olympia ani nezažila.

Napriek tomu, že bol od Schwarzeneggera o 23 centimetrov nižší, jeho vrškom sa mu nie len mohol proporciami rovnať, ale mnohí dokonca veria, že minimálne jeho hrudník bol lepší. Columbus vždy tvrdil, že za to vďačil pravidelnému tvrdému tréningu s voľnými váhami.

Článok pokračuje pod reklamou


Columbu hrudník precvičoval tak, ako bolo v tej dobe bežné – ťažkými viackĺbovými cvikmi využívajúcimi veľkú obojručnú činku a jednoručky. Jeho tréning bol pomerne jednoduchý a pozostával len zo štyroch cvikov.

Na úvod, kedy mal najviac energie a sily, absolvoval benčpres. Tlaky na rovnej lavici robil v piatich až šiestich sériách a využíval veľké váhy s nižším počtom opakovaní – dva až šesť. Následne robil tlaky na šikmej lavici v štyroch sériách po šesť až desať opakovaní.

Záver tréningu bežne patri supersérii, ktorú vykonal trikrát a v ktorej skĺbil rozpažovania s jednoručkami a kľuky na bradlách. Rozsah opakovaní bol 10-12 pri rozpažovaniach a 10-15 pri kľukoch na bradlách. Tesne pred súťažou na záver tréningu pridával aj sťahovania protismerných kladiek.

Franco Columbu a jeho téning hrudníka
Cvik Série Opakovania
Benčpres 5-6 2-6
Tlaky na šikmej lavici 4 10-6
Superséria:
Rozpažovanie s jednoručkami
Kľuky na bradlách
3
10-12
10-15



Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist