InstagramFacebookYoutube
Výživa

Šesť jedál, ktoré podporia tvorbu hormónu nutného k rastu svalov

01. septembra 2017
Šesť jedál, ktoré podporia tvorbu hormónu nutného k rastu svalov
Testosterón je mužský pohlavný hormón, ktorého hladina má vplyv aj na rast svalovej hmoty. Ak ho nemáte dostatok, naberať ju budete pomaly. Čím viac ho budete mať, tým bude svalový rast rýchlejší.

Hladina testosterónu sa dá zvýšiť prirodzeným spôsobom, ak sa len trochu viac zameriate na to, čo jete. Ak do svojej stravy pridáte nasledujúcich šesť jedál, tvorbu tohto hormónu si podporíte:

1. Hovädzina
Hovädzina pomáha zvyšovať hladinu testosterónu a dodáva telu veľa kvalitných bielkovín, ktoré sa podieľajú na budovaní nových svalov. Dôležité je však uprednostňujte mäso z dobytka odchovaného na tráve. Mäso zo zvierat odchovaných na obilí obsahuje viac chemikálií, ktoré naopak podporujú ženský pohlavný hormón estrogén.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Losos
Losos je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré pomáhajú bojovať proti stresu z cvičenia. Podporujú imunitný systém a pomáhajú prinavrátiť hormonálny systém do optimálneho stavu.

3. Mandle
Mandle sú ďalším klenotom pokiaľ ide o podporu hladiny testosterónu. Dodajú telu zdravé tuky, ktoré pomáhajú telu vyrovnať hormonálnu nerovnováhu. Muži, ktorých diéta obsahuje málo takýchto tukov, zaznamenávajú pokles mužského pohlavného hormónu.

4. Ružičková kapusta
Túto zeleninu by nadšenci kulturistiky mali prijímať pravidelne. Obsahuje látku indol-3-karbinol, ktorá redukuje hladinu estrogénu, teda ženského pohlavného hormónu. Ten potláča testosterón. Okrem pomocnej ruky pri budovaní svalov sa zíde aj pri zvyšovaní mužského libida.

5. Tekvicové semená
Tekvicové semená sú výborným spôsobom, ako telu dodať zinok a zároveň dávku zdravých tukov. Pre rovnováhu hormónov v tele muža je lepšie dodržiavať diétu, v ktorej sa prijímajú v miernom množstve sacharidy i tuky.

6. Ustrice
Ustrice sú pre kulturistov priam všestranným super jedlom. Neobsahujú len veľa zinku, ktorý je dôležitým minerálom pre rýchlejší rast svalovej hmoty, ale obsahujú aj bielkovinu, ktorá dodáva telu aminokyseliny potrebné pre tvorbu novej svaloviny.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist