InstagramFacebookYoutube
Zdravie

Máte zápchu? Týchto sedem vecí určite nerobte!

06. októbra 2017
Máte zápchu? Týchto sedem vecí určite nerobte!
Všetci máme občas dni, kedy je ťažšie vykonať veľkú potrebu. Niektorí ľudia však mávajú zápchu častejšie ako iní a vo všeobecnosti platí, že rizikovejšou skupinou sú ženy. Mnohí ľudia sa pritom zápchy zbavujú nesprávne.

V tomto článku vám naznačíme, čo v prípade zápchy robiť, ale dôraz bude kladený najmä na to, čo by ste určite robiť nemali. Týchto sedem vecí by vám situáciu ešte viac skomplikovalo:

1. Nejedzte spracované jedlá - ak si chcete pri zápche pomôcť, v prvom rade musíte jesť tie správne jedlá. Tými nie sú spracované potraviny bohaté na tuky, ktoré spomaľujú trávenie a podporujú zápchu, a látky, ktoré narúšajú rovnováhu tráviaceho traktu. Uprednostniť by ste mali jedlá bohaté na vlákninu, ktoré pochádzajú priamo z prírody – ovocie, zelenina, strukoviny, orechy, ovos...

Článok pokračuje pod reklamou


2. Nepite alkohol ani kofeín - alkohol a kofeín vedú k dehydratácií, ktorá je pri zápche nežiaduca, hoci kofeín u niektorých jedincov vylúčenie stolice vie bežne podporovať. A čo treba piť? Zvýšené množstvo vody.

3. Neprijímajte veľa mliečnych bielkovín - mliečne bielkoviny podporujú plynatosť, čo je v kombinácii so zápchou recept na ostrú bolesť brucha. Platí to o kravskom mlieku a produktov vyrobených z neho, vrátane syrov, zmrzliny či jogurtov.

4. Neignorujte cvičenie a pohyb - cvičenie a pohyb podporujú činnosť čriev a pomáhajú k ich ľahšiemu vyprázdňovaniu. Ak máte teda pravidelne problémy so stolicou, mali by ste sa začať pravidelne hýbať.

5. Neužívajte železo ani vápnik - doplnky výživy s obsahom železa či vápnika podporujú zápchu, pretože spomaľujú kontrakcie v tráviacom systéme. Ak už nemáte problémy, môžete ich užívať podľa doporučeného dávkovania.

6. Nepreceňujte lieky proti bolesti - ak pravidelne užívate lieky proti bolesti, je možné, že za zápchu môžu aj oni. Niektoré druhy totiž vedú k zápche, a to vrátane rozšíreného ibuprofenu. Toto však musíte konzultovať so svojím lekárom.

7. Nepreháňajte to s preháňadlami - lekárne sú plné preháňadiel, ktoré fungujú ako zázrak, no ak ich budete užívať príliš často, ich efekt bude skôr negatívny. Vaše telo si na ne zvykne a hrubé črevo môže prísť o prirodzenú schopnosť kontrakciami posúvať stolicu von z tela. O ich dlhodobom užívaní sa musíte poradiť s lekárom.

zdroj: Health


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist