InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

Rybí olej a ženy: Prečo ho potrebujete a ako vybrať ten správny?

Autorka: Lucka  /   07. októbra 2017
Rybí olej a ženy: Prečo ho potrebujete a ako vybrať ten správny?
Ženy sa často boja tukov, ale v skutočnosti je to esenciálna živina, ktorú telo potrebuje pre optimálne fungovanie. Jeden z najprospešnejších druhov tukov je rybí olej. V tomto článku vás naučíme, prečo a ako si vybrať ten správny.

Rybí olej je jedným zo zdrojov zdravých tukov, ktoré sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Tie pomáhajú znižovať riziko srdcovocievnych a zápalových ochorení, demencie, Alzheimerovej choroby či vytváraniu krvných zrazenín.

Rybí olej tiež dokáže podporovať zdravie očí či kĺbov, ako aj zlepšovať stav vašej pokožky a vlasov. Suplementácia spolu s pravidelným cvičením spomaľuje starnutie a je dobré vedieť, že rybací olej aj tréning zefektívňuje – pomáha spaľovať tuky a bráni rozkladu svalovej hmoty.

Článok pokračuje pod reklamou


Tento prospešný tuk môžete získať aj z prírodných zdrojov, najmä mastných rýb (losos, sardinky, makrely), vlašských orechov, ľanových semien či konope. Pohodlným a bezpečným spôsobom je však aj využívanie doplnku výživy. Ako si vybrať ten správny?

Štyri tipy na výber správneho suplementu:

1. Zamerajte sa na etiketu - uistite sa, že si dobre prečítate informácie na etikete. Mali by ste mieriť za príjmom 250 až 500 miligramov omega-3 mastných kyselín vo forme EPA a DHA. Na etikete môže byť napísané, že obsahuje 1000 mg rybieho oleja, ale to neznamená, že všetok bude vo forme EPA a DHA.

2. DHA je dôležitejšia ingrediencia ako EPA - pokiaľ ide o tieto dve kyseliny, DHA priamo podporuje váš nervový systém a udržiava jeho fungovanie v optimálnej rovine. Priamo bráni zápalom a zlepšuje spánok, náladu, rast svalov či inzulínovú senzibilitu. Preto hľadajte doplnky, v ktorých je vyšší obsah DHA.

3. Pozor na propagovanie Omega-6 a Omega-9 mastných kyselín - niektorí výrobcovia sa snažia zvýšiť atraktivitu svojich doplnkov tým, že na obale zvýraznia obsah omega-6 a omega-9mastných mastných kyselinách. Vy ich však viac nepotrebujete, preto sa vyhýbajte rybím olejom, ktoré ich majú uvedené na obale.

4. Bežný olej alebo Krill - bežný rybí olej je prospešný, ale existuje aj tzv. krill olej. Ten je vytváraný z malých kôrovcov z Antarktídy a preto je aj drahší. Je však aj efektívnejší, pretože sa podstatne ľahšie v tele absorbuje. Ak teda chcete čo najväčšiu kvalitu a nezáleží na peňaženke, vyberte si radšej ten.

zdroj: Oxygen


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist