InstagramFacebookYoutube
Tréning

Oklamte vaše svaly a donúťte ich znovu rásť

30. októbra 2017
Oklamte vaše svaly a donúťte ich znovu rásť
V určitom bode sa stane, že väčšina kulturistov narazí na obdobie stagnácie. V ceste za vysnívaným telom je to vcelku bežné. Našťastie, ak nevidíte pokroky niekoľko týždňov či mesiacov, môžete ich znova objaviť vďaka klamstvu. Klamstvu, ktorým poctíte vaše svaly.

Prečo nastáva stagnácia? Jednoducho preto, lebo telo je adaptabilné a zvyklo si na záťaž, ktorej vo vašich tréningoch čelí. Nemá už ďalšie impulzy na rast. Preto ho musíte oklamať nasledujúcim tipmi, ktoré podporia svaly k novému rastu:

1. Zmeňte svoj tréningový program
Ak už dlhšie obdobie cvičíte rovnaký tréningový plán, mali by ste začať využívať nový. Telo potrebuje zmenu, aby prestalo stagnovať. Často nemusíte meniť úplne celý program, aj keď po štyroch až šiestich mesiacoch je to vhodné. Niekedy však stačí vymeniť len poradie cvikov. Ak cvičíte ťažké základné cviky ako prvé a izolované až po nich, skúste to vymeniť. Nebudete síce zdvíhať toľko váhy, ale vaše svaly dostanú aj tak nový impulz k rastu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Urobte 50 opakovaní
Ak chcete budovať svaly, mali by ste sa držať 8-12 opakovaní, pri niektorých partách aj 15 či 20. Ak však chcete prekonať stagnáciu, pokojne môžete urobiť aj viac opakovaní – 50. Áno, môže to byť veľa, ale robiť toľko opakovaní u základného cviku, akým sú drepy, tlaky či mŕtve ťahy, stimuluje ľudský rastový hormón, ktorý vedie k rastu svalovej hmoty.

3. Zmeňte počty sérií
Mnohí cvičenci robia počas tréningu menej sérií z obavy, že by sa mohli pretrénovať. Trik je v tom, že občas môžete urobiť aj viac sérií. Ak bežne robíte štyri série jedného cviku, urobte ich desať až dvanásť. Telo na to nie je zvyknuté a zase bude mať pred sebou nový stimul. U ďalších cvikov v tréningu však počet už nemeňte.

4. Využite intenzifikačné techniky
Na prekonanie stagnácie sa hodia aj pokročilé intenzifikačné techniky, ktoré podnietia svaly k rastu. Ide napríklad o supersérie, gigantické série, zhadzované série, techniku rest-pause, predvyčerpanie svalov, „dvadsaťjednotky“, vynútené a negatívne opakovania a podobne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist