InstagramFacebookYoutube
Výživa

Lepok – fakty a mýty, ktoré ho sprevádzajú

21. novembra 2017
Lepok – fakty a mýty, ktoré ho sprevádzajú
Už roky je bezlepková diéta chválená i kritizovaná. Pre mnohých ľudí je jednoducho spôsobom zdravého životného štýlu. Pre ostatných je spôsobom, ako sa vyhýbať symptómov celiakie. Nájdu sa aj takí, ktorí jej neveria a tvrdia, že je len jednou z módnych diét.

Aká je teda pravda o bezlepkovej diéte? Teraz sa na to pozrieme z hľadiska skutočností a mýtov. Ešte predtým si však vysvetlíme, čo to vlastne lepok je. Nie je to nič vyrobené človekom. Lepok je prirodzený proteín nájdený v niektorých druhoch obilnín, ako sú pšenica, jačmeň či raž.

Niektorým ľuďom spôsobuje problémy s trávením, iní ho vynechávajú z výživy s dojmom, že robia niečo zdravé. V skutočnosti však zvyšujú riziko toho, že nezískajú dostatok vitamínov B, železa či vlákniny. Prakticky je tak bezlepková diéta vhodná len pre tých, ktorí trpia celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako je to s celiakiou a intoleranciou na lepok?
V súčasnosti sa len ťažko v reštauráciách či obchodoch s potravinami vyhnete slovám „bez lepku“. To vedie k tomu, že mnohí ľudia veria, že lepok je niečo zlé. V skutočnosti však musia byť opatrní najmú ľudia s celiakiou, ktorú však má zhruba len každý stý človek. Musí byť najprv diagnostikovaná doktorom a vtedy je dôležité sa lepku vyhýbať. Tiež len veľmi málu skupinu ľudí postihuje intolerancia na lepok, ktorú musíte mať tiež diagnostikovanú skôr, ako sa rozhodnete meniť svoju diétu.

Chudne sa ľahšie bez lepku?
Vynechávanie lepku vo výžive je často spájané s efektívnejším chudnutím. Neexistuje však žiaden dôkaz toho, že by vynechávanie lepku samo o sebe prispievalo k chudnutiu. Tento mýtus vznikol na základe toho, že často ľudia, ktorí sa odhodlali dodržiavať bezlepkovú diétu, predtým jedávali vysoko kalorické spracované jedlá a začali dodržiavať diétu, ktorá je založená na nízko kalorických pokrmoch. Všetko je to teda hra s kalóriami, tak ako aj pri iných diétach.

Škodí lepok tráveniu?
Ak si myslíte, že vám lepok škodí, mali by ste vyskúšať experiment a vynechať lepok zo stravy. Ak zaregistrujete zlepšenie vášho stavu, choďte sa nechať otestovať na celiakiu a intoleranciu. Ak nezaregistrujete zlepšenie, problém bude niekde inde.

Aký je vplyv lepku na výkonnosť?
Vedci urobili štúdiu, ktorou skúmali vplyv lepku na výkonnosť športovcov, ktorí nemali žiaden problém s intoleranciou na lepok alebo celiakiou. Následne zisťovali, aký vplyv na ich výkonnosť bude mať striktná bezlepková diéta. Zistili, že na výkonnosť nemala žiaden merateľný vplyv. Tvrdenie, že táto diéta výkonnosti prospieva, je tak len výmyslom.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist