InstagramFacebookYoutube
Pre ženy

10 bežných vecí, ktoré vplývajú na vašu menštruáciu

Autorka: Lucka  /   02. decembra 2017
10 bežných vecí, ktoré vplývajú na vašu menštruáciu
Viete, že antikoncepcia, tehotenstvo a určité zdravotné problémy dokážu narušiť váš menštruačný cyklus, no existuje aj veľa ďalších bežných vecí, ktoré naň majú vplyv. A dnes vám ich prinášame rovno desať.

Ak sa vaša menštruácia zmenila, je ťažšia alebo ľahšia, prišla skôr alebo trvá dlhšie, možno za to môže niektorý z týchto dôvodov:

1. Alkohol - pitie alkoholu – i v množstve, ktoré nepoškodzuje pečeň – spôsobuje nepravidelnosť menštruačného cyklu, pretože ovplyvňuje hladinu hormónov estrogénu a testosterónu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Stres - často stačí už len jedna udalosť (napr. smrť blízkeho, rozvod, výpoveď), ktorá spôsobí mimoriadny stres, a váš bežný cyklus sa stane minulosťou. Je to spôsobené tým, že sa telo jednoducho prepne do módu o prežitie a vypne hormóny potrebné na ovuláciu, aby sa zabránilo reprodukcii v nebezpečnom prostredí.

3. Priberanie - mimoriadne rýchle priberanie dokáže tiež rozhodiť hormóny a vo väčšej miere sa bude produkovať testosterón, ktorý buď cyklus predĺži alebo ho dokonca môže celý vynechať.

4. Nadmerné cvičenie - aj nadmerné cvičenie, niekoľko hodín denne, dokáže narušiť menštruačný cyklus. Tiež to spôsobuje nedostatok tukov, ktoré sa pravidelným intenzívnym cvičením môžu odbúravať.

5. Antidepresíva - lieky ako antidepresíva môžu spôsobiť, že buď menštruácia nepríde alebo ju budete mať častejšie. Je to pre obsah prolaktínu, ktorý narúša hormonálnu rovnováhu v tele.

6. Fajčenie - nikotín znižuje hladinu estrogénu, čo vedie k poruchám menštruačného cyklu a dokonca privoláva menopauzu v skoršom veku.

7. Práca na zmeny - ak pracujete večer alebo v noci, máte o 33 % vyššie riziko, že budete mať problémy s menštruáciou. Buď bude celý cyklus kratší ako zvyčajne, alebo veľmi dlhý (aj viac ako 40 dní).

8. Porucha štítnej žľazy - problémy so štítnou žľazou môžu predlžovať menštruačný cyklus a tiež zvýrazňovať krvácanie. Takisto sa vyskytujú anovulačné cykly, pri ktorých nie je vajíčko schopné oplodnenia.

9. Infekcie - infekcie neovplyvnia menštruáciu na hormonálnej úrovni, ale môžu spôsobiť krvácanie, vďaka ktorému si budete myslieť, že máte menštruáciu častejšie ako bežne. Ak to začnete pozorovať, treba si všímať ďalšie symptómy, ktoré by mohli prezradiť prítomnosť infekcie.

10. Syndróm polycystických vaječníkov - tento syndróm je najbežnejším dôvodom neplodnosti u žien. Spôsobuje hormonálnu nerovnováhu, čo ovplyvňuje aj menštruačný cyklus, ktorý je dlhší ako bežne alebo prichádza nepravidelne.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist