InstagramFacebookYoutube
Výživa

Sacharidy – sú zlé alebo dobré?

12. decembra 2017
Sacharidy – sú zlé alebo dobré?
Veľmi dôležitým aspektom každého tréningového programu je aj výživa. Jednou z najdôležitejších živín sú pritom sacharidy, ktoré slúžia ako zdroj energie pre telo.

Sacharidy, prípadne karbohydráty, sú v tele počas procesu trávenia premenené na glukózu, ktorá sa ďalej štiepi, aby bola uvoľnená energia, ktorú potrebujú bunky, tkanivá a orgány na to, aby mohli fungovať.

Sacharidy sú často vnímané ako zlo. Nikdy by sme sa im však nemali brániť! Existujú dva druhy – jednoduché a komplexné. Tie prvé sú vnímané ako horšie, tie druhé ako dobré. Oba druhy si však nájdu svoje miesto vo výžive.

Článok pokračuje pod reklamou


Výhody sacharidov

Hlavnou výhodou využitia sacharidov vo vašej diéte je to, že poskytujú telu i mozgu potrebnú energiu. Bez nich by sme neboli schopní fungovať optimálne, a teda ani trénovať efektívne. V súvislosti s cvičením platí, že pomáhajú budovať svalovú hmotu a zachovávajú ju v dobrom stave.

Sacharidy zvyšujú hladinu inzulínu v krvi, čo tiež vedie k podporovaniu svalového rastu. Potešia aj tých, ktorí chudnú, pretože udržiavajú metabolizmus vo vyššom tempe a udržiavajú hormóny podporujúce spaľovanie tukov na vhodnej úrovni.

Karbohydráty pomáhajú regulovať aj hladinu cholesterolu, teda zvyšujú hladinu toho dobrého a redukujú hladinu toho zlého. Efektívnejšie tiež dodávajú telu vitamíny A a C, vápnik či horčík.

Sú zlé alebo dobré?

Teraz už viete, aké prospešné účinky sacharidy majú. Aj u nich však platí, že všetkého príliš škodí. Ak prijímate nadmerné množstvo tejto makroživiny, prinesie so sebou aj účinky, ktorým by ste sa chceli vyhnúť – zvyšuje hladinu cukru v krvi, spôsobuje nadúvanie a mení sa na tuky.

Sacharidy sú teda dobré, ak sú prijímané v správnej forme a v správnom množstve. Optimálne by mali tvoriť 45 až 65 % celkového kalorického príjmu za deň. Netreba ich obmedzovať a nahradzovať bielkovinami, pretože ak ich neprijmete dosť, ani bielkoviny nebudú strávené v maximálnej možnej miere.

Už sme označili jednoduché sacharidy za zlé. Ale ani tie v skutočnosti zlé nie sú, ak sú prijímané správne. V diéte by ste mali uprednostňovať komplexné druhy, ale jednoduché sa excelentne hodia po intenzívnej fyzickej záťaži, teda aj po tréningu. Vo všeobecnosti je najlepšie prijímať sacharidy ráno a po cvičení, najhoršie večer pred spaním.

Medzi komplexné sacharidy, ktoré by ste mali uprednostňovať, patria hnedá ryža, ovsené vločky, kukurica, sladké zemiaky, celozrnné pečivo, celozrnné cestoviny. Jesť by ste mali aj zeleninu a ovocie. Medzi zlé jednoduché sacharidy sú napríklad umelé sladidlá, malinovky, biele cestoviny, dezerty, výrobky z bielej múky, cukor.

Zdroj: jthomefit


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist