InstagramFacebookYoutube
Výživa

Počítate kalórie, aby ste schudli? Toto musíte vedieť!

09. januára 2018
Počítate kalórie, aby ste schudli? Toto musíte vedieť!
Počítanie kalórií je dobrý spôsob, ako sa uistiť, že vaša snaha o schudnutie nepríde nezmar. Vďaka počítaniu kalórií dokážete mať pod kontrolou svoju stravu, ktorá má na chudnutie väčší vplyv ako tréning. Nie je však také ľahké, ako sa môže zdať.

Počítanie kalórií je na prvý pohľad jednoduché, no v skutočnosti sa tento užitočný nástroj pri chudnutí môže niektorým ľuďom vymknúť spod kontroly. Ak si kalórie chcete počítať, musíte najskôr vedieť týchto sedem vecí:

1. Množstvo potrebných kalórií - najskôr si musíte zistiť, koľko kalórii budete musieť denne prijímať, aby ste dosiahli svoj cieľ. Závisí to od veku, výšky, váhy a vašej aktivite. Ak si v tomto smere nie ste istí, oplatí sa vyskúšať kalkulačku na internete alebo sa obrátiť na výživového poradcu.

Článok pokračuje pod reklamou


2. Aktuálny kalorický príjem - keď budete poznať vaše cieľové číslo, je dobré vedieť, ako ďaleko od neho máte. Keď budete mať predstavu, koľko kalórii aktuálne prijímate, ľahšie sa vám budú robiť úpravy v strave. Zapisujte si jedlá a zistite, kde máte medzery.

3. Nesprávne odhady - ak s počítaním kalórií len začínate, pravdepodobne nebudete vedieť presné množstvo kalórií v jednotlivých jedlách. Ak toto podceníte a budete robiť len odhady, môžete si uškodiť. Je lepšie si kalórie vyhľadať v energetických tabuľkách a správne spočítať.

4. Neúplne informácie - keď si v databáze jedál nájdete napríklad špagety, nezistíte presne, koľko vaše jedlo obsahuje. Musíte totiž tiež zahrnúť syr či omáčku, ktorou sa to všetko skomplikuje. Hlavne v reštauráciách je prakticky nemožné zistiť presný počet kalórií.

5. Kalórie nie sú rovnocenné - platí, že kalórie zo zdravých tukov sú lepšie ako tie z jednoduchých sacharidov. Dodajú telu viac energie, na dlhšie ho zasýtia. Preto sa nekoncentrujte len na množstvo jedla, ale aj jeho kvalitu.

6. Zdravá strava je základ - môžete znížiť príjem hranoliek a zmrzliny na takú úroveň, aby ste sa zmestili pod vašu hranicu a chudli. No to neprospeje vášmu zdraviu. Základom musí byť zdravá výživa, ktorá zaručí dlhodobý úspech.

7. Tento prístup nie je pre každého - počítanie kalórií si vyžaduje organizačné schopnosti, koncentráciu a disciplínu. To však nie sú silné stránky všetkých ľudí. Niektorým tento prístup jednoducho vyhovovať nebude. Možno patríte medzi nich aj vy. Vtedy treba hľadať iný prístup.

Zdroj: Prevention


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist