InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Koľko trvá schudnutie 5 kíl? Je rýchlosť chudnutia vôbec dôležitá?

14. januára 2018
Koľko trvá schudnutie 5 kíl? Je rýchlosť chudnutia vôbec dôležitá?
Mnoho ľudí si dá za cieľ schudnúť kilogram týždenne. Ak ste už niekedy chudli, možno viete, že to nie je vždy také ľahké. Päť kilogramov by ste mali schudnúť za 5 týždňov, no vám sa to za takú dobu nepodarilo. Nemusíte sa však báť, väčšina ľudí je na tom rovnako.

Tvorcovia populárnej aplikácie Lose It! urobili v spolupráci s magazínom Prevention prieskum, pri ktorom zistili, že priemerný užívateľ schudol päť kilogramov za sedem týždňov. Až 90 % užívateľov ich schudlo do 13 týždňov.

Niektorí ľudia pociťujú tlak, keď chudnú pomaly. Vedzte však, že chudnutie je individuálna záležitosť a každý má svoje vlastné tempo – napríklad obézni ľudia typicky chudnú rýchlejšie. Ak však schudnete päť kilogramov za tri mesiace, aj to je úspech.

Článok pokračuje pod reklamou


Dokonca rýchlejšie chudnutie má v sebe väčšie úskalia, pretože počas krátkej doby nemusí dôjsť k vybudovaniu správnych návykov a po schudnutí sa váha začne vracať hore. Často sa pri ňom pritom stráca voda a svalovina.

Dôležitejšie ako tempo chudnutia je však to, či je chudnutie udržateľné.

„Nezáleží na tempe chudnutia, ale na tom, či je udržateľné,“ povedala doktorka Fatima Cody Stanfordová z Harvardovej univerzity. „Je dôležité pýtať sa, či je chudnutie udržateľné na neurčito. Ak nie, mali by ste prehodnotiť váš prístup. Uistite sa, že je to niečo, v čom dokážete pokračovať donekonečna.“

Pri chudnutí by ste mali začať s malými zmenami predtým, ako sa rozhodnete akceptovať novú výzvu. Je lepšie postupne eliminovať zo stravy nezdravé jedlá, ako zmeniť naraz celú diétu, u ktorej hrozí práve neudržateľnosť celého procesu.

Začať môžete tým, že zo stravy vyradíte sladené nápoje, sladkosti alebo po večeri bohatej na bielkoviny už nebudete jesť žiadne „snacky“ pred televíziou. Keď si na takú drobnú zmenu zvyknete, môžete urobiť ďalšiu. Takto si vybudujete nové zvyky, ktoré povedú nie len k chudnutiu, ale aj k udržiavaniu zdravej hmotnosti.

Veľmi dobrým zvykom je viesť si aj výživový denník, ktorý vám umožní mať pod kontrolou kalórie i pokroky, ktoré robíte. Samozrejmosťou je aj osvojenie si pravidelného cvičenia a nie len nevyhnutne pre cieľ schudnúť, ale skôr pre zlepšenie fyzického a duševného zdravia.

Ľudia chudnú rôzne rýchlo a nemusíte robiť paniku, ak sa vám to nedarí tak rýchlo, ako ste očakávali alebo tak rýchlo, ako sa to darí niekomu známemu. Nakoniec na tej rýchlosti ani nezáleží. Dôležitejšia je udržateľnosť.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist