InstagramFacebookYoutube
Tréning

Sila malých zmien: Vplyv úchopu a postoja na cvičenie

19. februára 2018
Sila malých zmien: Vplyv úchopu a postoja na cvičenie
Nemusíte byť perfekcionisti, aby ste úspešne budovali svaly a silu. Ak sa však zameriate na také detaily, ako sú počas cvičenia pozícia rúk a nôh, neuškodíte si a zároveň môžete svoju snahu ešte zefektívniť. Platí tu, že každý detail sa počíta.

Úchop

Keď niekto začne v posilňovni spomínať úchop, väčšina cvičencov zbystrí pozornosť v očakávaní rady týkajúcej sa jeho posilnenia. Snaha posilniť svoj úchop je síce dobrá vec, ale často zatieňuje iný dôležitý aspekt úchopu.

Taká malá zmena, ako je rôzna pozícia rúk či šírka úchopu, dokážu významne pomôcť k budovaniu svalovej hmoty. Zároveň pomáhajú aj esteticky dolaďovať niektoré partie, vďaka čomu bude mať vaše telo komplexnejší vzhľad.

Článok pokračuje pod reklamou


Niekedy odkáže zmena šírky úchopu alebo pozície rúk uľaviť aj pri určitom zranení alebo pri cviku, ktorý spôsobuje problémy u kĺbov. Činku môžete uchopiť na široko a na úzko (a všetko medzitým), ako aj nadhmatom, podhmatom, či voliť alternatívy cvikov s neutrálnou pozíciou rúk.

Postoj

Rovnako ako môže mať významný vplyv zmena úchopu, môže ho mať aj zmena postoja, resp. pozície nôh. Pochopiteľne, variabilita v tomto smere má význam pri cvikoch zameraných na rozvoj spodnej časti dela.

Rôzne široký postoj zdôrazňuje stimuláciu odlišných svalových vlákien a zároveň tým prekvapuje svaly nôh, ktoré sa tomu musia prispôsobiť. Tým pádom môžete efektívnejšie zlepšiť svoju celkovú silu a hmotu nôh.

Možno to niekoho prekvapí, ale u nôh to nie je len o šírke postoja. Môžete meniť aj smerovanie špičiek (von, rovno, dovnútra), môžete pri drepoch využiť „podpätok“ a vyvýšiť pozíciu päty. Tá môže byť aj nižšie ako predok chodidla, čo sa najčastejšie využíva pri výponoch, pri ktorých efektívne predlžuje rozsah pohybu.

Táto variabilita úchopu i pozície nôh je podceňovaná, ale vám môže byť veľmi nápomocná.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist