InstagramFacebookYoutube
Tréning

Prečo sú plyometrické cviky najlepšie pre pálenie tukov?

19. marca 2018
Prečo sú plyometrické cviky najlepšie pre pálenie tukov?
Plyometrické cviky sa najčastejšie využívajú v tréningoch športovcov, ktorí vďaka ním vydržia športovať dlhšie, bežia rýchlejšie, skáču vyššie a ďalej. Okrem toho majú však aj vyšportovanú postavu, ktorú môžete mať aj vy.

Plyometrické cvičenie je prospešné aj pre bežných ľudí. Je zrejmé, že u vás zlepší všetky funkčné dynamické stránky, ako u športovcov, čo sa môže hodiť aj v rôznych životných situáciách. Navyše, pomôže vám veľmi efektívne schudnúť.

Počas vysoko intenzívneho cvičenia sa zvyšuje váš srdcový tep, pričom plyometrické cvičenie vám dokáže pomôcť zvýšiť potréningový príjem kyslíka na niekoľko hodín. U priemernej ženy to môže byť až 16 hodín, u priemerného muža aj 32 až 48 hodín!

Článok pokračuje pod reklamou


A práve v tomto je tajomstvo úspechu. Áno, pálite veľa kalórií aj samotným cvičením, no po ňom stále telo spotrebováva viac energie, keď nič nerobíte. Dá sa teda povedať, že spaľujete kalórie aj hodiny po tréningu.

Ak vás to potešilo, ale nie ste si istí, čo sú to plyometrické cviky, predstavte si drepy. Bežné vykonanie nie je plyometrickým cvikom, ale keď ich začnete robiť výbušne s rýchlym výskokmi, už áno. Trénujú zväčša celé telo ako jeden systém a do akcie zapájajú aj cviky, ktoré by ste inak bežným cvičením nezapojili.

Ďalšími príkladmi plyometrických cvikov sú: výskoky na lavičku/bedňu, bočné výskoky na lavičku/bedňu, skoky cez prekážky, bočné preskoky, korčuliar, angličáky (burpees), kľuky s tlesknutím, hody medicinbalom (priamo, s rotáciou, o stenu, o zem).

Keďže ide o dynamické a výbušné cviky, rozvíjajú efektívne funkčnú stránku tela. Sú však aj náročné a musíte sa pred samotným cvičením dôkladne zahriať. Najlepšie ľahkým krátkym kardiom, následne ľahkým dynamickým cvikom, ako sú poskoky s odrazom znožmo (jumping jacks).

Pri cvičení je vhodné mať správnu športovú obuv a využívať žinenky alebo podložky, aby ste odľahčili kĺby. Samozrejme, spočiatku by ste mali začať pozvoľna a zhruba po mesiaci začať pridávať nové výzvy.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist