InstagramFacebookYoutube
Zaujímavosti

Čo môže za obezitu, nedostatok pohybu alebo sacharidy?

28. júna 2015
Čo môže za obezitu, nedostatok pohybu alebo sacharidy?
Kombinácia nedostatku pohybu a prebytku sacharidov a predovšetkým cukrov, je považovaná za predpoklad vzniku obezity. Čo má však na jej vznik väčší vplyv? Absencia cvičenia alebo zlé stravovacie návyky?

Vedci prišli na to, že zlá diéta je to, čo spôsobuje obezitu. Prišli na to, že tým hlavným dôvodom nedostatok pohybu nie je. Záverom štúdie však je aj podstatný fakt, že zlé stravovanie nemôže byť vykompenzované cvičením.

Obezita za posledných 30 rokov raketovo vzrástla po celom svete a dokonca ani intenzívne tréningy, ktoré absolvujú športovci, nemôžu uspieť proti zlým diétnym návykom. Za epidémiu obezity môžu predovšetkým sacharidy a nadbytočný príjem cukrov.

Článok pokračuje pod reklamou


Na štúdii spolupracovali doktori z troch inštitúcií – Akadémie kráľovských zdravotníckych vysokých škôl v Londýne, Inštitútu športovej vedy v juhoafrickom Cape Town a Kalifornskej univerzity v Spojených štátoch amerických.

Samozrejme, že vedci ľuďom odporúčajú aktívny fyzický pohyb, ale tvrdia, že jeho nedostatok nemožno označovať za dôsledok obezity. Takisto bez správnej stravy nevedie k chudnutiu. Odporúčajú ho však z iného dôvodu – má pozitívne účinky pre kardiovaskulárne zdravie, činnosť mozgu a pomáha tiež znižovať riziká cukrovky či niekoľkých druhov rakoviny.

Väčším rizikom pre ľudí je však nesprávna diéta, ktorá je horšia ako fyzická pasivita, alkohol a fajčenie dohromady. Vedci svoje závery zverejnili v Britskom žurnále športovej medicíny, v ktorom tiež vyhlásili, že je čas vyhlásiť vojnu priemyslu s nezdravou výživou. Ten často uvádza klamlivé informácie a vynakladá stovky miliónov dolárov na reklamu, vďaka ktorej zaujme čoraz viac ľudí, ktorí si neuvedomujú riziká.

Ako príklad bol uvedený jeden známy výrobca sladených nápojov, ktorý vo svojej reklame tvrdí, že nápoj môžete pokojne piť, ak športujete. „Veda ukazuje, že to je klamstvo a to je zlé,“ píše sa v článku, ktorý pripomína, že je dôležité prijímať kalórie z kvalitných zdrojov. Tie z cukru totiž podporujú hlad a vytváranie tukových zásob.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist