InstagramFacebookYoutube
Kulturistika

Legendy kulturistiky IX. – Frank Zane

07. októbra 2015

„Aby ste boli úspešný v kulturistike, musíte byť dobrým pozorovateľom,“ povedal Frank Zane, ktorý musel mať dobré pozorovacie schopnosti. V dnešnej časti seriálu Legendy kulturistiky si predstavíme práve jeho, trojnásobného víťaza Mr. Olympia.

Zane sa radí medzi tých kulturistov, ktorí mali priamy dopad na svet kulturistiky, podobne ako Arnold Schwarzenegger, Franco Columbu či Lou Ferrigno. Na rozdiel od nich sa však preslávil nie snahou budovať za každú cenu čo najväčšie svalové objemy, ale skvelou definíciou svalov a symetriou. Na vznik estetickej postavy mal aj výborne genetické predpoklady – veľmi úzky pás a široké ramená.

Jeho cesta začala v americkej Pennsylvánii. Narodil sa 28. júna 1942 v malom meste Kingston, ktorý v tých časoch obývalo 20 tisíc obyvateľov a bolo známe ťažbou uhlia. Ako mladý bol hanblivý, ale často dokončoval bitky za svojho mladšieho brata. Väčšinou neúspešne.

Článok pokračuje pod reklamou


Kulturistiku spoznal ako štrnásťročný, keď pri ceste do učebne matematiky objavil v odpadkovom koši kulturistický magazín. Ten mu zmenil život. Po jeho preštudovaní sa rozhodol, že so svojím telom niečo urobí, a tak sa prihlásil do posilňovne YMCA v neďalekom Wilkes-Barre. Krátko na to si zakúpil aj jednoručné činky, s ktorými mohol cvičiť aj doma. To často hnevalo jeho otca, ktorý veril, že energiu mal venovať radšej fyzickej práci okolo domu. To ho motivovalo ešte viac a nakoniec v priebehu troch rokov nahromadil cez 13 kilogramov svalovej hmoty.

Keď boli výsledky jeho driny a odhodlanie očividné, začali ho v kulturistike podporovať aj rodičia, predovšetkým matka. Na strednej škole mal výborné známky, a tak pokračoval v štúdii na vysokej škole. V tom čase začínal aj so súťažením a svoj profesionálny debut zažil v roku 1961 na Mr. Pennsylvania, kde obsadil 17. miesto.

Keď sa stal učiteľom, učil na školách v Pennsylvánii a v New Jersey. Potom nasledovalo sťahovanie na Floridu, a keď bol presvedčený, že ho v kulturistike čakajú veľké veci, zamieril do Kalifornie. Na floridskú Tampu však má skvelé spomienky, stretol tam svoju manželku Christine. Obaja sa v Los Angeles venovali učiteľstvu a spoločnému hobby, ktorým bolo cvičenie.

V roku 1965 získal Zane svoj prvý významný titul, keď na Mr. Universe vyhral kategóriu strednej váhy. Celkovým víťazom súťaže sa stal v roku 1968, kedy ako jeden z troch ľudí porazil Arnolda Schwarzeneggera. Tituly na súťaži zopakoval aj v rokoch 1970 a 1972.

V roku 1972 sa aj s pár kamarátmi z Gold’s Gym (Arnold a Franco Columbu) postavil po prvýkrát na pódium Mr. Olympia. Skončil štvrtý. V roku 1973 súťaž vynechal, ale zúčastnil sa nasledujúcich sedem vydaní najprestížnejšej súťaže sveta. V roku 1977 ju dokonca vyhral, pričom vážil menej ako 200 libier. Tituly zopakoval aj v nasledujúcich dvoch rokoch.

Úvod 80. rokov nebol pre neho príliš dobrý. V roku 1980 utrpel doma zranenie, ktorého takmer stálo život. Aj napriek dlhej hospitalizácii sa však Olympie zúčastnil a skončil tretí. Tento ročník súťaže bol kontroverzný a aj jeho nahnevalo, že sa na súťaž deň pred jej konaním prihlásil Schwarzenegger, ktorý ju aj vyhral. Podľa mnohých nezaslúžene.

V roku 1982 sa na súťaž prihlásil znova a skončil druhý za Chrisom Dickersonom. V roku 1983 utrpel ďalšie zranenie a po páde z bicykla mal problémy s ramenom. Na Olympii skončil štvrtý a následne podstúpil operáciu ramena. Tá ukončila jeho súťažnú kariéru.

Mimo posilňovania bol Zane aktívnym jedincom a veril, že človek nemá žiť aktuálnym dňom, ale aktuálnou hodinou. Preto stíhal učiť matematiku a chémiu, napísať množstvo článkov do magazínov, niekoľko kníh, urobil cvičebné video a dokončil ďalšiu školu. Spolu s manželkou si otvorili učebné štúdio, v ktorom učili ľudí dosahovať symetrickú postavu. Po kariére bol aj hlásateľom, producentom, rečníkom a spravoval svoju vlastnú webovú stránku. Aj v 70. rokoch svojho života stále cvičí a vyzerá dobre.

Zane väčšinu kariéry zasvätil tréningu s ľahšími váhami a vyššími počtami opakovaní. Keď však chcel urobiť pokroky v svalovej hmote, zažal aplikovať aj ťažké váhy. Trvalo však dlho, kým sa na ne dal nahovoriť. Ovocie však priniesli a pomohli mu k trom titulom na Mr. Olympia.

Zane veľkým váham odolával z obáv o svoje zdravie. A nakoniec sa jeho obavy stali aj skutočnosťou. Pre zlú techniku, ktorú pri cvičení využíval, trpeli jeho ramená, kolená a kríže. Ku koncu kariéry sa tak vrátil k ľahším váham a tým zostal verný aj po jej skončení.

Medzi kamarátmi v posilňovni si Zane vyslúžil zaujímavú prezývku – chemik. Nebolo to z toho dôvodu, že vyučoval matematiku a chémiu, ale preto, že ako jeden z prvých kulturistov vo veľkom využíval doplnky výživy, hlavne aminokyseliny vo forme tabliet. V pamäti ľudí však zostane najmä ako kráľ estetiky.


Zdieľaj na FB Zdieľať na Facebooku

Užitočné nástroje

Výpočet: Index telesnej hmotnosti (BMI)Výpočet BMIVýpočet: Maximálna váha pre 1 opakovanieVýpočet maximálkyVýpočet: Bazálny metabolizmusVýpočet BMREnergetické tabuľkyEnergetické tabuľky
Vylúčenie zodpovednosti:
Informácie uverejnené v článkoch nie sú náhradou rád špecializovaného doktora a majú len informatívny charakter. Nezodpovedáme za zranenia a ujmy, ktoré pri ich využití nastanú. Pred ich aplikovaním odporúčame konzultáciu s lekárom alebo iným odborníkom!
SlovakFitness.sk je online magazín, ktorý začal v roku 2013 s cieľom pomôcť svojim návštevníkom vybudovať krajšie telo, lepšie zdravie a vyššie sebavedomie.

© 2013 - 2024 SlovakFitness.sk

InstagramFacebookYoutube
SlovakFitness.sk
TOPlist